Pirmasis eksponentinės raidos ženklas yra technologinis: vos prieš 50-60 metų buvo sukurtas pirmasis tranzistorius. O dabar bemaž kiekvieno iš mūsų kišenėse yra po superkompiuterį. Interneto tinklas apraizgė visą pasaulį. Netrukus daiktų internetas išsivystys tiek, kad bet kuris daiktas bus prijungtas prie interneto. Prognozuojama, kad 2023 metais jau tipinis kompiuteris, savo pajėgumu galės lygintis su žmogaus smegenimis, o 2050 metais – su visų žmonių smegenų suminiu pajėgumu. Galbūt jau laikas pradėti bijoti, kad po kurio laiko žmogus – bent jau protinių gebėjimų prasme – nebebus dominuojantis sutvėrimas.

Eksponentinę tendenciją galima įžvelgti ne tik technologijų raidoje, bet ir gyvybėje. Tik mes to nepastebime. Pranešimą konferencijoje TEDx Vilnius skaitęs A. Hesselis pateikė kiekvieno mūsų žarnyne esančių E. Coli bakterijų pavyzdį – aplinkoje esant pakankamam kiekiui mitybinių medžiagų jos dalijasi, o jų kiekis didėja eksponentiškai. Iš vienos bakterijos – dvi, iš dviejų – keturios, iš keturių – aštuonios ir taip toliau.

Biologai dabar jau žino, kad gyvybė veikia labai panašiai į kompiuterius: ląstelės apdoroja ir mainosi chemine informacija. Ir kiekvienoje ląstelėje daugybė procesų vyksta lygiagrečiai. Tik biologinių kompiuterių sudėtingumas yra nepalyginamai didesnis nei elektroninių. Ląstelėse judančių detalių yra kur kas daugiau nei automobilio variklyje. Kur kas daugiau nei detalių lėktuve. Ir ląstelė pasižymi savybe, kurios neturi joks kompiuteris – jos gali replikuotis. Jei tokiu principu veiktų mobilieji telefonai ir pasidalintų bent kartą per parą, po mėnesio turėtume 10 milijonų telefonų – bankrutuotų visi gamintojai.

Žmogaus organizmas sudarytas iš trilijonų tokių sudėtingų kompiuterių, ir visi jie bendrauja tarpusavyje. Bet vilties perprasti ir valdyti šį kompiuterį yra – tai DNR. DNR yra visos gyvybės programavimo kalba, o mokslininkai gana sėkmingai gliaudo tos kalbos įmantrybes. Šaunu yra tai, kad DNR kode nėra dviprasmybių. Tiesa, ši programavimo kalba nuo kompiuterinių programavimo kalbų tuo, kad DNR kuria savo techninę įrangą.

Mokslininkai jau gana neblogai išmoko skaityti DNR – ne tik žmonių, bet ir kitokių organizmų, taip pat bakterijų. Tam skirta įranga mažėja, o skaitymo procesai pinga ir greitėja. Ne už kalnų ir laikas, kai DNR galėsime ištirti telefonu. Bet biologai vien DNR skaitymu neapsiriboja – jie ir rašo gyvybę. Jau sukurti kompiuteriniai gyvybės kūrimo įrankiai – programos, kurių daro rezultatas yra DNR. DNR „spausdintuvų“, paverčiančių kodą į molekules, taip pat jau yra.

„Idėja, kad gyvybė gali būti užprogramuota – lygiai, kaip idėja, kad kompiuteriai gali galvoti už mus – yra visiškai revoliucinė. Ką su tokiomis technologijomis nuveiksime? Ogi kursime savo gyvybę“, - sakė A. Hesselis.

Prieš kelias savaites Stanfordo universiteto studentai paskelbė sukūrę biologinį internetą. Dabar mokslininkai „moko“ virusus užsiimti ir tokia įdomia bei naudinga veikla, kaip vėžinių ląstelių, patogeninių bakterijų naikinimas. Jau yra bendrovių, kurios pagal užsakymą teikia dirbtinių bakterijų kūrimo paslaugas.

Virusais neapsiribojama. Jau dabar modifikuojamos mielių bakterijos dalinai pakeičiant jų DNR, ir jos kuo puikiausiai atlieka numatytas užduotis. Ką bus galima padaryti su visiškai sintetinėmis bakterijomis? Galima tik įsivaizduoti.

Pasak A. Hesselio, genų inžinerija yra naujos informacinių technologijų pramonė, naujoji kompiuterija. Nors tai dar labai jauna mokslo sritis, ji domina pačius protingiausius ir išradingiausius pasaulyje jaunuosius mokslininkus.

„Tai yra paradigmos pokytis, palygintinas su kompiuterijos įtaka visuomenei. Tai – biotechnologijos kiekvienam. Kiekvienam kuris nori mokytis. Su tokiomis technologijomis mes atsiduriame gerokai toliau nei Darwinas. Darwinas yra nebegyvas. Darwinas yra natūralioji atranka. Žmonija yra postdarvinistinės biologijos eroje, kuomet turime pagalvoti ką norime sukurti. O tai yra gana rimta atsakomybė, nors manau kad esame tam pasiruošę“, - sakė genetikos inžinierius, skatinęs visus smalsiuosius domėtis biotechnologijomis, o visus jau susidomėjusius – kurti tai, kas vieną dieną gali gebėti gyvybes.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (244)