Šie ir kiti pranešimai bus skaitomi penktadienį, spalio 5 dieną prasidedančioje Vilniaus universiteto Gamtos mokslų fakulteto (GMF) mokslinėje konferencijoje. Kas dvejus metus rengiamos konferencijos tikslas – parodyti fakulteto mokslinį potencialą, kurį sudaro darbuotojai bei studentai magistrantai ir doktorantai, jų atliekamus tyrimus, paskatinti įsitraukti į mokslinę veiklą jaunimą, rašoma pranešime spaudai.

Konferencijoje taip pat bus pristatytas mokslo jaunimo tarpe populiarinimui skirtas projektas „Mobilioji bioklasė“. Tai bendras vienos didžiausių JAV medicininės įrangos kompanijų „Thermo Fisher Scientific“ ir Vilniaus universiteto GMF projektas. „Mobilioji bioklasė“ – mūsų pasididžiavimas ir pirmoji iniciatyva Lietuvoje, kurią kartu įgyvendina mokslo ir verslo atstovai“, - akcentuoja Prof. Osvaldas Rukšėnas, fakulteto dekanas.

Projektas pradėtas praėjusiais metais. Jo metu mikroautobusas su naujausia laboratorine įranga keliauja po Lietuvos mokyklas. Pasirinktos mokyklos klasėje vienai dienai įrengiama laboratorija su 24 darbo vietomis. Joje moksleiviai gali atlikti moderniausius molekulinės biologijos ir netgi genetinius tyrimus. Taip tikimasi ne tik sudominti jaunąją kartą moksline veikla, bet ir viešinti ją visuomenėje.

Pasak O.Rukšėno, tai padeda mokiniams pasirinkti profesiją, atrasti save. Mokyklose netgi rengiami konkursai, kas pateks į projektą. Pirmieji rezultatai jau matomi: ne vienas moksleivis, praktiškai išbandęs save laboratorijoje, pasirinko biomedicinos srities studijas. Panašius projektus su verslo atstovais planuojama plėtoti ir toliau. Kitų šalių patirtis rodo, kad jie labai efektyvūs.

Gamtos mokslų fakultete šiuo metu mokosi apie 1,3 tūkst. studentų. Beveik visi jie jau studijų metu įsitraukia į mokslinę veiklą įvairiose srityse: fotobiologijos, genetikos, molekulinės biologijos, mikrobiologijos, biotechnologijos, neurobiologijos, teritorijų planavimo, klimatologijos, geologijos, hidrogeologijos ir kt. Šiemet konferencijoje plačiau pristatomi geomokslai ir biomokslai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją