Prieš pusę šimtmečio biologė Rachel Carson tiesiog sukrėtė visą JAV visuomenę. Dar iki jos knygos „Silent Spring“ pasirodymo knygynų lentynose 1962 metų rugsėjo 27 dieną dėl jos kilo rimtų debatų. Likus kelioms savaitėms iki knygos išleidimo JAV prezidentas Johnas F. Kennedy turėjo atsakyti į klausimus apie paplitusį pesticidų naudojimą – svarbią problemą, kuri vien dėl R. Carson tapo itin įdomia mokslo ir visų žmonių visuomenei.

Populiariojo mokslo knygos ne tik perteikia mokslo idėjas platesnei visuomenei, paskatina domėjimąsi ir suteikia galimybę įdomiai bei maloniai praleisti laiką – jos taip pat skatina tolesnę mokslinę ir socialinę diskusiją. R. Carson knyga padalino visuomenės nuomonę į dvi dalis, paskatino visuotinius debatus, dėl kurių įvyko ir politinių permainų, o taip pat tapo ekologinio judėjimo pagrindu.

Knygų, kurios visam pasauliui turėtų panašios milžiniškos įtakos, yra daugybė – jos parašytos ne akademinei visuomenei, o kiekvienam paprastam piliečiui, pasiryžusiam šiek tiek pasukti galvą. O „New Scientist“ skaitytojai padėjo išrinkti dešimtį knygų, kurios, jų manymu, labiausiai keitė pasaulį.

Skaitytojų manymu, pati įtakingiausia mokslo knyga pasaulyje yra Charleso Darwino gyvenimo darbas „Apie rūšių kilmę“. Šis kūrinys tapo evoliucinės biologijos pagrindu, bet jis buvo skirtas ne vien mokslininkams. Ją skaitė visi – nuo namų šeimininkių iki filosofų.

1. „Apie rūšių kilmę“ (On the Origin of Species), Charlesas Darwinas
Originalaus leidimo metai – 1859.
Už šią C. Darwino knygą, kurią pagarsėjęs mokslininkas ateistas Richardas Dawkinsas pavadino „ko gero svarbiausia visų laikų idėja“, balsavo daugiau nei 90 proc. visų „New Scientist“ skaitytojų.

2. „Trumpa laiko istorija“ (A Brief History of Time), Stephenas Hawkingas
Originalaus leidimo metai - 1988
Bene žinomiausia pasaulyje knyga kosmologijos tema, parašyta garsiausio šios srities specialisto fiziko. Šis moderniosios klasikos šedevras gilinasi į esminius Visatos klausimus.

3. „Savanaudiškumo genas“ (The Selfish Gene), Richardas Dawkinsas
Originalaus leidimo metai - 1988
Ši knyga evoliucijos teoriją kilsteli į aukštesnį lygį: R. Dawkinsas tvirtina, kad individualūs organizmai yra „išlikimo mašinos“ dėl jų tyrimų genų. Beje, ši knyga pagimdė ir dabar daugumai žinomą kultūrinį reiškinį – memus (meme).

4. „Dviguba spiralė“ (The Double Helix), Jamesas Watsonas
Originalaus leidimo metai - 1968
Vieno iš Nobelio premijos laureatų ir pagrindinių atradimo autorių pasakojimas apie DNR dvigrandės spiralės atradimą

5. „Tylusis pavasaris“ (Silent Spring), Rachel Carson
Originalaus leidimo metai - 1962
Po penkiasdešimties metų R. Carson idėjos apie cheminių pesticidų įtaką savo svarbos nepraranda.

6. „Plikoji pusbeždžionė“ (The Naked Ape), Desmondas Morrisas
Originalaus leidimo metai - 1967
Viena iš pirmųjų knygų, pavaizduojanti žmones kaip gyvūnus – išleidimo metu šis kūrinys sukėlė nemažai triukšmo.

7. „Chaosas“ (Chaosas), Jamesas Gleickas
Originalaus leidimo metai - 1987
Pulicerio premijos finale dalyvavusi knyga yra pirmasis populiariojo mokslo kūrinys, besigilinantis į chaoso teoriją ir paskatinęs teorijos taikymą daugybėje mokslo sričių.

8. „Gaja“ (Gaia), Jamesas Lovelockas
Originalaus leidimo metai - 1979
J. Lovelocko knyga visuomenei pasiūlė Gajos hipotezę – kad viskas, kas yra susiję su Žeme, yra tarpusavy susiję, kad tai yra evoliucionuojanti sistema su savireguliacijos principais.

9. „Esė apie populiacijos principą“ (An Essay on the Principle of Population), Thomasas Malthusas
Originalaus leidimo metai - 1798
Ši itin prieštaringai vertinta knyga tyrinėjo galimybę, kad žmonės išnaudos gamtinius išteklius.

10. „Žmogaus iškilimas“ (The Ascent of Man), Jacobas Bronowskis
Šis išrašas iš BBC televizijos sukurtų mokslinių dokumentinių filmų aprašo žmogaus genialumą, padėjusį tapti dominuojančia rūšimi – nuo pirmųjų įrankių panaudojimo iki šiuolaikinio mokslo.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (59)