Kapsulė „Edoardo Amaldi“ turėjo atsiskirti nuo orbitinės stoties antradienį 23 val. 35 min. Grinvičo (trečiadienį 2 val. 35 min. Lietuvos) laiku, tačiau ši operacija buvo atidėta dėl duomenų jungties gedimo, nurodė agentūra.

„Edoardo Amaldi“ saugi, laukimo būklėje, o nauja atsiskyrimo data bus paskelbta, kai taps žinoma“, - sakoma ESA tinklaraštyje paskelbtame pranešime apie bepilotę kapsulę, kuri dar žinoma kaip Automatinis krovinių perkėlimo aparatas (Automated Transfer Vehicle, ATV).

Kapsulė, pavadinta XX amžiaus italų fiziko Edoardo Amaldi vardu, yra trečioji iš penkių ATV, kuriuos ESA yra įsipareigojusi nuskraidinti į TKS.

Londono dviaukščiam autobusui dydžiu prilygstantis aparatas į orbitinę stotį gali nuskraidinti tonas maisto, vandens, oro, įrangos ir kitokių atsargų.

Prisijungus prie TKS, kapsulės varikliai gali būti naudojami stoties orbitos korekcijai, kurią reikia reguliariai atlikti, nes gana žemai virš Žemės skriejanti kosminė laboratorija yra stabdoma itin išretėjusių atmosferos dujų.

Prikrauta šiukšlių ir biologinių atliekų kapsulė vėliau atsiskiria nuo TKS ir sudega atmosferoje po valdomo kritimo virš Ramiojo vandenyno pietinės dalies.

„Problema buvo aptikta kosminės stoties įgulos prieš pat atsiskyrimą, kai astronautai mėgino pasiųsti komandą iš ATV-3 atsiskyrimo valdymo pulto Rusijos tarnybiniame modulyje“, - sakoma ESA pranešime.