Prieš šią kelionę Ellingtono oro uoste eksponuotas erdvėlaivis iš Hjustono išskrido ankstų ketvirtadienio rytą.

Trečiadienį „Endeavour“ buvo išgabentas iš Kanaveralo kyšulo Floridoje, nors dėl blogų oro sąlygų jo kelionė buvo atidėta dukart.

Penktadienį prieš nusileisdamas Los Andžele erdvėlaivis ant „Boeing“ nugaros bus skraidinamas virš Kalifornijos.

Po kelių savaičių oro bendrovės „United Airlines“ angare, jis bus perkeltas į Kalifornijos kosminį muziejų, kur bus eksponuojamas nuo spalio 30 dienos.

Daugiau nei 20 metų skraidęs ir daugiau nei 185 mln. kilometrų atstumą per tą laiką įveikęs erdvėlaivis savo misiją baigė praėjusias metais.

Nacionalinės aeronautikos ir kosmoso administracijai (NASA) praėjusiais metais užbaigus 30 metų trukusią „Space Shuttle“ programą, JAV miestai stojo į kovą dėl teisės eksponuoti nebenaudojamus kosminius laivus.

Erdvėlaivių prototipas „Enterprise“, kuris taip ir nebuvo pakilęs į kosmosą, dabar yra eksponuojamas Niujorko „Intrepid“ jūrų, oro ir kosmoso muziejuje.

Nuspręsta, kad „Atlantis“ pasiliks Kennedy kosminiame centre Floridoje, o „Discovery“ bus eksponuojamas muziejuje prie Vašingtono.

Dar du šioje programoje dalyvavę erdvėlaiviai „Challenger“ ir „Columbia“ patyrė katastrofas 1986 ir 2003 metais. Per abi šias nelaimes žuvo visi misijose dalyvavę astronautai.

„Endeavour“ kelionė į Los Andželą yra jo simboliškas sugrįžimas namo. Jis buvo sukurtas į šiaurę nuo Los Andželo esančiame Palmdeile kaip erdvėlaivio „Challenger“ pakaitalas.