Rusijos kosminė kapsulė „Sojuz TMA-04M“, kuria skrido JAV astronautas Joe Acaba ir Rusijos kosmonautai Genadijus Padalka bei Sergejus Revinas, nusileido tiksliai numatytoje vietoje, išsiskleidus didžiuliam parašiutui, o šis procesas buvo stebimas iš netoliese skraidančių sraigtasparnių.

NASA televizija parodė besišypsančius vyrus, besiilsinčius šezlonguose ir gurkšnojančius karštus gėrimus iš termosų, o gydytojai tikrino jų pulsą ir klausinėjo apie skrydį.

„Gera būti namuose“, - vienas JAV Nacionalinės aeronautikos ir kosmoso administracijos pareigūnas citavo J.Acabos žodžius, kuriuos astronautas ištarė, kai buvo ištrauktas iš Rusijos kosminės kapsulės po 125 dienas trukusios misijos orbitoje.

Vėliau įgulos nariai turbūt davė pradžią naujai tradicijai, užrašydami savo vardus ant „Sojuz“ kapsulės, pagerbdami savo kelionę.

„To anksčiau nesu matęs“, - sakė vienas NASA televizijos komentatorius.

Orbitinėje stotyje liko trys kiti įgulos nariai, vadovaujami Sunitos Williams - JAV kosmoso veteranės, kuri yra ilgiausiai orbitoje išbuvusi moteris, taip pat ilgiausiai dirbusi per misijas atvirame kosmose.

S.Williams dabar vadovauja TKS įgulai, kurią taip pat sudaro japonas Aki Hoshide ir rusas Jurijus Malenčenka.


Prie šių įgulos narių vėliau prisidės trys kiti, kurie startuos iš Žemės spalio 17 dieną.

Tačiau Rusijos kosminės programos pareigūnai nurodė, kad jiems gali tekti apie savaitę pavėlinti kitą raketos startą, nes kosminiame laive „Sojuz TMA-06M“ reikia pakeisti dalį borto įrangos.

„Tai mums suteiktų laiko atsipalaiduoti ir atlikti darbą rinkamai, be jokio papildomo spaudimo“, - Rusijos federalinės kosminės agentūros „Roskosmos“ vadovas Vladimiras Popovkinas sakė televizijai.