Antra vertus, mumifikuoti žmonių palaikai yra neįkainojamas mokslinių žinių apie praeityje gyvenusius žmones šaltinis. Pastaruoju metu jų moksliniai tyrimai tampa sistemingi, nuolat vyksta šiai temai skirti moksliniai kongresai. Plėtojantis šiuolaikinėms technologijoms, mumifikuoti palaikai vis plačiau ir sėkmingiau tyrinėjami. Daugiausia iki šiol tyrinėtos Egipto mumijos (virš 130 mokslinių publikacijų PubMed duomenų bazėje per pastaruosius tris dešimtmečius). Be bendrųjų antropologinių dalykų, tyrimų metu dažniausiai diagnozuojamos dantų ligos, traumos, degeneracinės sąnarių ligos, navikai, infekcijos, apsigimimai. Lietuvoje pastaruoju metu taip pat buvo tirta Kauno Mykolo Žilinsko dailės galerijoje saugoma mumija, priskiriama Amono dainininkei (XI – IX a. pr. Kr.), į Lietuvą 1924 metais atvežta pirmosios Lietuvos egiptologės Marijos Rudzinskaitės-Arcimavičienės. Paaiškėjo daug naujų detalių, keliančių abejonių pradine mumijos kilmės versija; kai kurios iš jų bus pristatytos paskaitos metu.

Vilniuje, o ir visoje Lietuvoje, yra nedaug tokia gausybe legendų apaugusių palaidojimų, kaip palaikai Šv.Dvasios (buv.Domininkonų) bažnyčioje. Paskaitoje bus trumpai apžvelgta Vilniaus Domininkonų bažnyčios ir laidojimų juose istorija, ankstesnių tyrimų duomenys ir šiuo metu vykdomo tyrimų projekto pirmieji rezultatai, jau dabar suteikę naujos informacijos apie XVIII a. vilniečių elitą, laidotą šioje bažnyčioje.

Paskaita „Mumijos Lietuvoje ir pasaulyje“ įvyks rugsėjo 14d. 15 val. Vilniuje, Lietuvos mokslų akademijos Didžiojoje salėje.