Muilas susidaro riebalus (pvz: kiaulių, jaučių) ar aliejus (saulėgrąžų, alyvuogių, rapsų, kokoso ir t.t.) paveikus šarmu (pvz., medienos pelenais arba kalio bei natrio šarmais). Reakcijos, vadinamos saponifikacija, metu susidaro muilas (riebalų rūgščių druskos) ir glicerolis. Muilo savybės priklauso nuo šarmo ir riebiosios rūgšties, iš kurių sudarytas muilas bei jo gamybos metodo. Jeigu gamindami muilą naudosime kalio šarmą, gausime skystą muilą, kuris sugeria labai daug drėgmės, sunkiai džiūsta, lengviau tirpsta vandenyje ir lengviau putoja. Senovėje naudoti medienos pelenai savo sudėtyje taip pat turi kalio šarmo. Naudojant natrio šarmą, gausime kietą muilą.

Yra daugybė muilo gamybos receptų. Pateikiame du iš jų. Gaminant muilą, reikia naudoti emaliuotus ar atsparius karščiui stiklinius indus. Metaliniai netinka, nes šarmas gali jiems pakenkti. Taip pat patartina naudotis pirštinėmis ir apsauginiais akiniais, nes šarmas gali sukelti rimtus nudegimus.

Vienam gabalėliui muilo reikia:

2 valgomųjų šaukštų komercinio šarmo (pvz.: natrio šarmo);
Pusės puodelio minkšto vandens (ypač tinka lietaus vanduo, ištirpdytas sniegas arba virintas vanduo);
1 puodelio riebalų (pvz.: kiaulių taukų).

Jeigu naudosime pelenus:

3 valgomieji šaukštai šarmo, gauto iš pelenų;
Pusė puodelio minkšto vandens (ypač tinka lietaus vanduo, ištirpdytas sniegas arba virintas vanduo);
1 puodelis riebalų (pvz.: kiaulių taukų).

Ant šarmo grūdelių lėtai užpilamas vanduo, tirpalas savaime įkaista, todėl reikia palaukti, kol gautasis tirpalas atvės. Kitame inde išlydomi riebalai (jei naudojami aliejai, jų kaitinti nereikia). Tada supilamas pasigamintas šarmo tirpalas ir viskas plakama (geriausiai tinka virtuvinis smulkintuvas), kol masė įgauna plaktos grietinėlės konsistenciją. Jei nustojus plakti vis dar išsiskiria vanduo, galima įberti šiek tiek sodos ir dar kiek paplakti. Galima įmaišyti kvapų (pvz.: eterinių aliejų) ar dažų spalvai suteikti. Gauta masė parą laikoma šiltai. Vėliau ją galima sudėti į norimas formeles ir palikti jas neuždengtas 4-8 savaitėms. Svarbu nepradėti naudoti muilo per anksti, nes nespėjęs sureaguoti visas šarmas gali nudeginti odą. Kuo muilas ilgiau „brandinamas“, tuo jis geresnis.

Šarmo gavimas iš medžio pelenų

Medžio pelenai (geriau imti ne spygliuočių medžių) patalpinami į medžiagos maišelį, ant jų užpilamas verdantis vanduo. Maišelis mirkomas vandenyje, kol jis atvėsta. Tuomet galima tą vandenį vėl užvirti ir dar kartą pamerkti naujų pelenų prikrautą maišelį. Procesą kartojant daug kartų, gaunamas vis stipresnis šarmas, todėl reiktų būti atsargiems. Gautą tirpalą reikia palikti stovėti arba pakaitinti, kol išgaruos vanduo ir liks šarmas. Tokį šarmą galima bet kada naudoti muilo gamybai.

Renginys „Kaip gaunamas muilas?“ įvyks rugsėjo 14 d. 11 val. KTU Chemijos fakulteto 204 laboratorijoje (Radvilėnų pl. 19).