Atidarymo metu Vilniuje – jau tradicija tampantis kino seansas ir diskusija su mokslininkais. Šįkart – apie tai, kas yra gyvybė ir kaip ji galėjo atsirasti Žemėje, kalbėsime su fiziku prof. Sauliumi Juršėnu ir geologu prof. Gediminu Motuza. Ar gali būti, kad gyvybę mūsų planetoje pasėjo ateiviai, kaip filme „Prometėjas“, kuris bus parodytas po diskusijos?

Leonardo da Vinčio 560-ųjų gimimo metinių proga – speciali programa apie šio pirmojo mokslininko inovacijas medicinoje, mene, karyboje ir kitur. Vilniaus Žirmūnų gimnazijoje - paskaitos apie anatominius da Vinčio tyrinėjimus, apie muziką kuriančius automatus, šarados ir literatūros konkursas, remiantis jo parašyta pasaka “Gulbė”. Ten pat trumpai ir vaizdingai apie mokslą pasakos Britų tarybos projekto „Šlovės laboratorija“ laureatai, rašoma festivalio organizatorių pranešime spaudai.

Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos atrankos centre ne tik susipažinsite su Leonardo da Vinčio - karo inžinieriaus idėjomis, bet išbandysite ir šiuolaikinius ginklus.

Vilniuje intriguojančią programą parengė VU Gamtos fakulteto mokslininkai. Joje išgirsite apie orų ypatybes miestuose, elektroninius bei sąmonės žemėlapius; sužinosite, kaip naudojami genetiniai žymenys, identifikuojant augalų bei gyvūnų rūšis ir kodėl kartais reikia bijoti aliuminio.

Šių metų programą praturtins Lietuvos mokslo premijos laureatai: LMA didžiojoje salėje prof. Osvaldas Rukšėnas papasakos apie savo darbus, siekiant geriau suprasti smegenų veiklą, o prof. Ričardas Makuška - apie biolubrikantus, sukelsiančius revoliuciją transplantologijoje. Ten pat išgirsite „Microsoft Lietuva“ specialisto Tautvydo Dagio pranešimą apie naujausius IT taikymus medicinoje, dr. Irmanto Norkaus - apie teisinės sistemos evoliuciją ir prof. Rimanto Jankausko paskaitą apie mumijų tyrimus pasaulyje bei Lietuvoje. UAB „Visagino atominė elektrinė“ direktorius dr. Rimantas Vaitkus nušvies atominės energetikos ateitį mūsų šalyje, o dr. Saulius Serva – genomikos mokslo perspektyvas. Ypatinga naujiena – naujausia informacija apie Lietuvoje kuriamus nanopalydovus ir apie robotus kosmose.

Jūsų laukia daug praktinės veiklos: fizikos eksperimentai VU Fizikos fakultete ir genetinių ligų diagnostikos galimybės VU Medicinos fakulteto Žmogaus ir medicininės genetikos katedroje; unikalus kristalų puslaidininkiams auginimo įrenginys, pernai pradėjęs veikti VU Taikomųjų mokslų institute; žvilgsnis į „Thermo Fisher Scientific“ laboratorijas, kur mokslininkai tobulina gamtos sukurtus baltymus ir sintetina molekulinius instrumentus šiuolaikiniam mokslui; ekskursijos biofarmacijos kompanijos „TEVA/Sicor Biotech“ laboratorijose, kuriose konstruojami baltymai chimeros – naujos kartos vaistai nuo vėžio ir kur po kelerių metų galbūt teks darbuotis šiuo metu baigiantiems mokyklą moksleiviams arba studentams. Beje, festivalio metu kelias Lietuvos mokyklas aplankys „Mobilioji bioklasė“ – tai bendras kompanijos „Thermo Fisher Scientific“ ir Vilniaus universiteto projektas - pirmoji šalyje mobili laboratorija, supažindinanti moksleivius su naujausiais biomokslų laimėjimais.

Kaune - puiki proga aplankyti muziejus ir modernius mokslo centrus. Karo paveldo centre - šaunamųjų ginklų istorija; Lietuvos zoologijos sode - roplių priežiūros paslaptys, o VII forte – Kauno miesto istorijos puslapiai. Lietuvos Sveikatos mokslų universitete išmoksite profesionaliai plauti rankas. Pamatysite, kaip atrodo serganti žmogaus ląstelė ir kaip naikinamos vėžinės ląstelės.

Kauno technikos kolegijoje bus galima išgirsti apie šiaudinius bei ateities namus, protingus automobilius ir apie tai, kaip galima matyti kiaurai sieną.

Viena diena, rugsėjo keturioliktoji bus skirta KTU. Šio universiteto mokslininkai parengė jums net kelias dešimtis įdomių demonstracijų ir eksperimentų iš chemijos, statybos ir architektūros, inžinerijos ir fizikos, elektronikos ir dizaino sričių. Visi norintys tą dieną nuo 10 val. ryto laukiami KTU studentų miestelyje. Kviečiame atvykti šeimomis, kadangi ir suaugę, ir vaikai ras ką veikti. Galėsite pabūti tyrėjais mokomosiose bei mokslinėse laboratorijose, išgirsite apie naujas meno technologijas ir pasigėrėsite šviečiančia tekstile, susikursite transformuojamus drabužius, pasigaminsite muilo, įvairiausių judančių, grojančių ir šviečiančių žaislų, sužinosite, ar kenkia mūsų sveikatai mobilieji telefonai.

Klaipėdoje šiemet – taip pat turininga bei interaktyvi programa: puiki proga išbandyti savo sugebėjimus prie laivo šturvalo Lietuvos Aukštosios jūreivystės mokyklos treniruoklyje ir užkopti į mokomojo burlaivio „Brabander“ denį; apsilankyti virtualioje jūrų tyrimų laboratorijoje, sužinoti, kaip materialūs archeologiniai radiniai virsta tekstinėmis istorijomis apie praeities gyvenimą; susipažinti su vandens bestuburiais gyvūnais ir patyrinėti planktoninių organizmų įvairovę. Planuojama ekskursija į Kuršių Nerijos nacionalinį parką.

Šiauliuose duris smalsuoliams svetingai atveria universitetas. Užsukite ir pamatykite, kaip atrodo augalas be grimo, kaip robotams kuriama rega, išmokite naudotis žiedadulkių dienoraščiu.

Tapkite paslaptinguoju archyvų tyrėju - skaitytoju 007, sukurkite muziką kompiuterine natų rašymo programa, per kelias minutes apeikite visą pasaulį Šiaulių universiteto botanikos sode, suvykite virveles iš dirvožemio. Išgirsite apie dirbtinio intelekto metodų naudojimą buityje ir pramonėje, kompiuteriniuose žaidimuose bei Holivudo filmuose. Turizmo mėgėjai susipažins su paprastomis praktinėmis priemonėmis, kurios padeda išlikti gamtoje ekstremaliomis sąlygomis.

Jūsų dar laukia ekskursija Šiaulių Radijo ir televizijos muziejuje, kur galėsite išbandyti telegrafo aparatą ir Morzės abėcėle pasiųsti SOS ar meilės signalą, pagaminti elektros srovės minant dviračio pedalus bei specialiu prietaisu pasimatuoti, kokį energijos potencialą sukuria Jūsų kūnas.

Galbūt norite sužinoti, kas yra klimato migrantai, kaip projektuojami pastatai, pramoniniai robotai ir kodėl mokslininkai kuria artimas kosmosui sąlygas žemėje? O gal jums smalsu įsijausti į teisėjo vaidmenį? Visa tai jūs rasite KTU Panevėžio instituto laboratorijose.

Nacionaliniame Mokslo festivalyje „Erdvėlaivis Žemė“, šiemet dar įvairesnė programa, kadangi mokslo populiarintojų gretas papildo vis daugiau Lietuvos mokslininkų ir mokslo institucijų, įskaitant Lietuvos mokslų akademiją. Tad jūsų dėmesiui – svarbiausios pasaulio technologijų bei mokslo tendencijos, naujausi Lietuvos mokslininkų darbai bei inovacijos, pritaikomos medicinoje, žemės ūkyje, karyboje, teisėkūroje, pramogų pasaulyje, pramonėje, architektūroje ir kitur.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)