Galų gale maždaug 8:32 Lietuvos laiku Reaktyvinių jėgų laboratorija (Jet Propulsion Laboratory) patvirtinto sėkmingą kosminio aparato nusileidimą Marse. Iškart po to pasipylė mokslininkų sveikinimai vienas kitam ir džiaugsmingi šūkiai.

Sėkmingai nusileidęs Marso paviršiuje, „Curiosity“ pradėjo dvejų metų misiją, kurios metu marsaeigis dairysis praeityje egzistavusios ar tebeegzistuojančios gyvybės pėdsakų, tyrinės planetos klimatą, geologiją.

Numatytas tarnavimo laikas – 23 mėnesiai (maždaug tiek trunka vieneri Marso metai), tačiau neatmestina galimybė, jog „Curiosity“, kaip ir jo pirmtakai tarnaus kur kas ilgiau nei numatyta.

Pirmosios fotografijos iš Marso paviršiaus:


Mokslininkų džiaugsmas:

B.Obama giria „istorinį“ roboto nusileidimą Marse

JAV prezidentas Barackas Obama „beprecedenčiu technologiniu laimėjimu“ pavadino sensacingą roboto „Curiosity“ nusileidimą Marse, praneša agentūra AFP.

JAV su šiuo pavykusiu manevru įėjo į istoriją, pareiškė B. Obama ankstyvą pirmadienio rytą po marsaeigio nusileidimo Raudonojoje planetoje. Ši misija esą dar ilgai bus šalies nacionalinis pasididžiavimas.

„Šios nakties sėkmė primena mums, kad mūsų dominuojanti padėtis - ne tik kosmose, bet ir čia, Žemėje, priklausys nuo to, kiek mes toliau investuosime į inovacijas, technologijas ir pagrindų tyrimą“, - teigiama prezidento pareiškime.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (270)