Profesorius Rogeris Penrose`as iš Oksfordo universiteto teigia, kad koncentriniai ratai, rasti visatos foninėse elektromagnetinėse bangose, pateikia įrodymų apie įvykius, kurie nutiko dar prieš gimstant visatai.

Kosminė elektromagnetinė foninė spinduliuotė leidžia mokslininkams pažvelgti į visatą praėjus 300 tūkst. metų po Didžiojo sprogimo. Tai labai nedidelis laiko tarpas, palyginus su skaičiuojamu 13,7 mlrd. metų siekiančiu visatos amžiumi. R. Penrose`o tyrimas dar sustiprina teoriją, kad visata plėtėsi („Didysis sprogimas“) ir traukėsi („Didysis griuvimas“) daugybę kartų.

Kosminė elektromagnetinė foninė spinduliuotė, kaip manoma, per beveik 14 mlrd. metų po visatos gimimo atvėso iki -270 laipsnių Celsijaus.

Maždaug po dar 300 mln. metų pradėjo formuotis žvaigždės ir galaktikos. Mūsų Saulė gimė prieš maždaug 5mlrd. metų, o gyvybė Žemėje atsirado prieš 3,7 mlrd. metų.

Kaip praneša „Daily Galaxy“, R. Penrose`as kartu su profesoriumi Vahe Gurzadyanu iš Jerevano valstybinio universiteto Armėnijoje mano, kad NASA Wilkinsono mikrobangų anizotropijos zondo (angl. Wilkinson Microwave Anisotophy Probe) darytose reliktinio spinduliavimo nuotraukose matyti spinduliavimo, senesnio nei Didysis sprogimas, pėdsakai.

Jie teigia atradę 12 koncentrinių ratų pavyzdžių, kai kurie jų turi penkis žiedus. Tai reiškia, kad tas pats objektas praeityje patyrė penkis didžiulius įvykius.

Žiedai matomi aplink galaktikų telkinius, aplink kurias foninės spinduliuotės svyravimai yra keistai nedideli.

Tyrimas atmeta plačiai paplitusią „infliacinę“ visatos kilmės teoriją, teigiančią, kad ji prasidėjo nuo Didžiojo sprogimo ir nuolat plėsis iki tam tikro taško ateityje, kuomet sulauks galo.

Mokslininkai mano, kad ratai yra ypač intensyvių gravitacinės spinduliuotės bangų, kurias sukūrė supermasyvios juodosios skylės susidūrimai ankstesnėje eroje prieš paskutinįjį didįjį sprogimą, pėdsakai.

Anot jų, tai reiškia, kad visata ratais keliauja pro eras, kuriose dominuoja didieji sprogimai ir supermasyvių juodųjų skylių susidūrimai.

R. Penrose`as mano, kad jo nauja „konforminės ciklinės kosmologijos“ teorija reiškia, kad juodosios skylės galiausiai suris visą medžiagą, esančią visatoje.

Pasak jo teorijos, kai jos darbą baigs, visatoje bus likusi tik energija, kuri ir sukels kitą Didįjį sprogimą ir pradės naują erą.