Erdvėlaiviui "Enterprise", kuris niekada nekilo į kosmosą, ypatingų kelionių vis tik teko patirti. Balandį, stebint šimtams turistų ir niujorkiečių, "Enterprise", įtaisytas ant milžiniško lėktuvo "Boeing 747 Jumbo", praskrido virš Niujorko.

Šį trečiadienį dar didesnės minios žmonių atėjo prie Hadsono upės stebėti, kaip NASA kosminis laivas artėja prie Intrepido jūrų, oro ir kosmoso muziejaus Manhatene, kur jis bus perkeltas ant Antrojo pasaulinio karo laikų lėktuvnešio "USS Intrepid" denio.

Šatlų prototipas "Enterprise", pagamintas 1976 metais, buvo naudojamas bandomiesiems skrydžiams atmosferoje, bet į kosmosą niekada nekilo. 1977 metais per devynis mėnesius juo buvo atlikti artėjimo ir tūpimo bandymai.

Iš pradžių ketinta šį erdvėlaivį pavadinti "Constitution", JAV konstitucijos dviejų šimtmečių jubiliejaus garbei. Tačiau laiškais užvertę serialo "Star Trek" (Žvaigždžių kelias) gerbėjai įtikino Baltuosius rūmus pavadinti jį "Enterprise" pagal TV seriale išgarsėjusį kosminį laivą, kuriuo kapitonas Kirkas ir misteris Spockas (Spokas) skraidė į tarpgalaktinius mūšius.

Po paskraidymo virš Niujorko balandį "Enterprise" buvo laikomas JFK (Džono F. Kenedžio) tarptautiniame oro uoste iki praėjusio šeštadienio, kai jis kranu buvo perkeltas ant baržos; šis procesas truko apie tris valandas.

Sekmadienį vilkikų tempiama barža su erdvėlaiviu praplaukė Kvinsą ir Brukliną, pro Konio salą, po Verazano Nerouzo tiltu ir buvo prišvartuota Port Elizabete, Naujajame Džersyje.

Intrepido muziejaus pareigūnai tikisi, kad erdvėlaivis "Enterprise" taps pagrindine atrakcija lankytojams.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)