Mammuthus creticus suaugę individai buvo maždaug šiuolaikinio dramblio naujagimio dydžio. Tai yra pati mažiausia mokslui žinoma mamutų rūšis.

Manoma, kad šių mamutų protėviai buvo didesni, tačiau patekę į Kretos salos izoliuotą aplinką jie smarkiai sumažėjo.

Dvarfizmas – evoliucinis bruožas, neretai sutinkamas salose, kuriose nėra pakankamai erdvės ir išteklių pilno dydžio rūšių atstovams.

M. creticus rūšį identifikavo ekspertų grupė, pakartotinai ištyrusi fosilizuotų dantų, saugomų Londono gamtos istorijos muziejuje, kolekciją.

Šiuos dantis 1904 metais aptiko fosilijų ieškotoja Dorothea Bate. Daugiau nei šimtmetį buvo manoma, kad tai yra tiesiailčio dramblio Palaeoloxodon antiquus nykštukinės formos atstovo dantys.

Tačiau atlikus papildomus tyrimus, kurie aprašyti recenzuojamame mokslo žurnale „Proceedings of the Royal Society B“, paaiškėjo, kad dantų emalis pasižymi tik mamutams būdingais bruožais.

Daugiau įrodymų mokslininkai surinko sekdami D. Bate pėdsakais Kretos saloje ir suradę „mini-mamuto“ žastikaulį.

M. Creticus gali būti vienos iš dviejų europinių mamutų rūšių - M. Meridionalis arba M. Rumanus palikuonis. Šie didesniųjų rūšių atstovai išnyko maždaug prieš 800 000 metų. M. Rumanus evoliucionavo prieš 3,5 mln. metų, o tai reiškia, kad ir „mini-mamutas“ gali būti labai sena rūšis.

Tyrimui vadovavusi Gamtos istorijos muziejaus mokslininkė dr. Victoria Herridge sakė: „Dvarfizmas – gerai žinomas didžiųjų gyvūnų evoliucinis atsakas į salos aplinką. Mūsų tyrimo rezultatai rodo, kad Kretoje salos dvarfizmas pasireiškė itin stipriai, todėl ir išsivystė pats mažiausias iki šiol žinomas mamutas Todėl mes dabar galime įrodyti, kad šis ekstremalus salų dvarfizmas nepriklausomai paveikė dvi skirtingas nenykštukinių tiesiailčių dramblių gentis - Palaeoloxodon ir Mammuthus. Taigi, dabar negalima atmesti galimybės, kad nykštukiniai mamutai Kretoje išsivystė kur kas anksčiau nei manyta iki šiol, galbūt net prieš 3,5 mln. metų. Pasinaudodami muziejaus kolekcija ir atlikę mūsų pačių Kretoje surasto žastikaulio tyrimus dabar žinome, kad D. Bate surinktos fosilijos yra mamutų, panašių ir į M. Meridionalis, ir į M. Rumanus, liekanos. O būtent žastikaulis mums yra kol kas geriausias įrodymas koks didelis, arba tiksliau, koks mažas buvo šis nykštukinis mamutas“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)