Pasirodo, to nesibodi nei naminiai augintiniai, nei žirgai, nei vėžliai, nei voverės, nei dygliakiaulės, nei ragus į medžių kamienus besikasantys briedžiai. Netikėtus ir nevisai patogiai skambančius evoliucijos akibrokštus pristato livescience.com.

Žmogus

Pradėkime nuo savęs. Nors bent vienas bendras masturbacijos temą liečiantis panašumas tarp Homo sapiens ir gyvūnų yra – masturbuojasi ir žmonės, ir gyvūnai – vis tik šioje seksualinio aktyvumo atmainoje tarp žmogaus ir kitų gyvūnijos atstovų egzistuoja nemenkų skirtumų.

Vienas iš jų – masturbuodamiesi gyvūnai ne visada siekia patirti stimuliacijos apogėjų orgazmą, tuo tarpu žmogaus veiksmai šiuo atžvilgiu yra gerokai tikslingesni. Todėl atkrinta kai kurios iš geriausiomis laikytų teorijų, mėginančių paaiškinanti, kodėl žmogaus evoliucijoje neišvengta masturbacijos.

Pavyzdžiui, tyrimai liudija, jog masturbacija gali pagerinti vyro spermos kokybę: reguliariai atsikratant seniau pagamintos, dalį gyvybingumo praradusios sėklos, ejakuliacijos metu daugiau šansų inicijuoti apvaisinimą lieka šviežesniems, gyvybingesniems spermatozoidams.

Tačiau nepanašu, kad jog tokia reprodukcinių ląstelių „inventorizacija“ būtų populiari tarp gyvūnų – tik ką minėjome, jog gyvūnai masturbuodamiesi retai kada siekia patirti orgazmą. Vadinasi, masturbacijos paskirtis ir privalumai turėtų būti kiek kitokie, samprotauja mokslininkai.

Keturkojai naminiai augintiniai

Daugelis namuose keturkojus auginančių žmonių paliudys, jog net ir kastruoti šunys nevengia solo „sporto“. Kas lipa ant bet kokio pasitaikiusio objekto nelyginant ožka ant karklo, kas trinasi, kas „prausiasi“ – arsenalas anaiptol ne siauras. Visa tai nesvetima ir katinams, katėms.

„Lipimas, trynimasis ir masturbacija daugeliui šunų yra visiškai įprastas elgesys“, – tvirtina Amerikos gyvūnų globos asociacija ASPCA.

Arkliai

Autoerotizmas būdingas ir arkliams – tiek eržilams, tiek kumelėms. Jei vyriškos lyties individai lyties organus trina į papilvę, tai kumelės dažniau yra linkusios trinti pasturgalį į stulpą, tvorą ar kokį kitą tvirtesnį objektą. Zoologų tyrimai rodo, jog patelėms kartais išsiskiria gleivingas sekretas, tačiau eržilų atveju autoerotizmo veiksmai impregnuojamų išskyrų ar sėklos išliejimo neiššaukia. Beje, kai kuriais duomenimis, briedžiams pasiekti orgazmą užtenka trinti savo ragus į medžio kamieną.

Paukščiai

Daugelis paukščių turi liauką, vadinamą kloaka, kurios paskirtis – ir reprodukcinė, ir šalinamoji. „Sparnuočių pasaulio patinai masturbuojasi išriesdami savo uodegą po tam tikru objektu ir trindami į jį minėtą liauką“, – „BirdChannel.com“ aiškina dr. Marge Wissman.

Paukščių patelės masturbuodamosi pakreipia uodegą į vieną pusę ir taipogi trinasi į pasirinktą objektą.

„Anot bihevioristų, jei ja nepiktnaudžiaujama, masturbacija yra sveikas, natūraliai atpalaiduojantis reiškinys, – tęsia M. Wissman. – Jei jūsų sparnuotis augintinis masturbuojasi pernelyg dažnai, tokį elgesį galite nutraukti, paslėpdami numylėtą objektą.“

Jūrų vėpliai

Jūrų vėplių patinai yra tokie lankstūs, jog masturbacijos poreikį patenkina autooraline stimuliacija. Yra žinoma, jog apskritai jūrų gyvūnai masturbacijai nevengia naudoti ne tik autofelacijos, bet ir plaukmenų, pelekų.

Vėžliai

Savistimuliacija būdinga ne tik žinduoliams. Panaršius „Youtube“ archyvus, galima rasti ne vieną nufilmuotą vėžlių masturbacijos epizodą. Patinai tokiu atveju trinasi į uolą ar akmenį. Ropliai, patirdami malonumą, neretai skleidžia cypsėjimą primenančius garsus.

Voverės

Žurnalo “PLoS ONE” 2010 m. rugsėjo numeryje Centrinės Floridos universiteto zoologė Jane Waterman pateikė tokius afrikinių voverių stebėjimo rezultatus: visi dvidešimt stebėtų voverių patinų masturbavosi. Maža to, masturbavosi iki ejakuliacijos. Stebėjimo metu buvo užfiksuoti iš viso 105 masturbacijos atvejai.

Stebėjimų rezultatų analizė tyrimo autoriams leidžia daryti prielaidą, jog „voverių masturbacija gali funkcionuoti kaip genitalijų grūmingo atmaina – išskyros pasižymi antibakteriniu poveikiu. Be to, masturbacija gali būti vienas iš būdų išvengti lytiniu keliu plintančių ligų. Tuo tarpu ejakuliacija galimai atlieka higieninę funkciją – tokiu būdu po sueities pravalomi reprodukcinio trakto takai“, – rašoma mokslininkės publikacijoje.

Dygliakiaulės

Panašu, jog šie keturkojai mėgsta šiurkščiau. „Poravimosi metu dygkliakiaulių patelės dažnai trina genitalijas į visokius objektus, pvz., narvo virbus, vandens indus ar kt.“, – dar 1946 m. publikacijoje rašo tyrėjas Albertas Shadle’as.

Drambliai

Yra žinoma, jog drambliai mėgindami pasitenkinti, trinasi į rąstus, uolas. Beje, dirbtinio apvaisinimo tikslais norėdami gauti nelaisvėje auginamų dramblių sėklos, pirštinėti zoologai, kaip čia pasakius, būna priversti masažuoti dramblio patino prostatą, kuri pasiekiama tik pro išangę.

Livescience.com pateikia ir daugiau nepatogiai skambančių faktų: dramblių lytinis organas būna „S“ raidės formos, jo ilgis siekia nuo 1 iki 1,5 metro. Nuogos statistikos mėgėjams galbūt bus įdomu sužinoti, jog subrendusių dramblių patelių klitoris siekia 40 cm.

Beždžionės

Turbūt nieko stebėtino, jog biologiškai artimiausi žmogui gyvūnai taipogi nevengia „pasidarbuoti rankomis“. Masturbacija yra pastebėta tarp uacaris rūšies beždžionių, taip pat makakų, japoninių makakų ir kitų rūšių.