Pagal sutartį ESA sudarys galimybes Rusijai paleisti raketas iš Kūru kosmodromo Prancūzijos Gvianoje. Be to, sutartis suteiks Rusijai specialų statusą Europos kosmoso agentūroje.

Sutartį, kuri buvo pasirašyta po ketverius metus trukusių sunkių derybų, abi pusės vadino didžiuliu pasiekimu. A. Perminovas trečiadienį sakė: "(Raketų) "Sojuz" paleidimas iš Kūru tėra didžiulio projekto, paskatinsiančio naujus projektus, dalis".

Taip pat buvo pasirašyta sutartis, pagal kurią pusės keisis informacija apie paleidimo technologijas ir kurą.

Susitarimas dėl Kūru kosmodromo numato jame sukurti infrastruktūrą, kuri sudarys galimybes paleisti rusiškas raketas nešėjas "Sojuz-ST". Bendra projekto vertė siekia 344 mln. eurų, iš kurių Rusija skirs apie 130 mln. eurų.

Anot J. J. Dordaino, pirmoji raketa "Sojuz" iš Prancūzijos Gvianos turėtų pakilti 2006 metų gruodį.

A. Perminovas akcentavo, jog specialus statusas dar nereiškia, kad Rusija prisijungs prie ESA. Rusijos federalinės kosmoso agentūros vadovas pridūrė, jog buvo sukurta darbo grupė, svarstysianti, kaip pašalinti administracines ir teisines kliūtis, trukdančias Rusijos ir ESA bendradarbiavimui.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją