Kovo mėnesį kino teatre „Forum Cinemas Vingis“, Vilniuje, vyko daugiau nei 20 seansų, kurių metu festivalyje apsilankė beveik keturi tūkstančiai žiūrovų. Siekiant sudaryti galimybę kuo platesnei auditorijai susipažinti su mokslo tendencijomis pasaulyje, visi seansai buvo nemokami, rašoma pranešime spaudai.

Pasak „Eureka“ festivalio organizatorės Vidos Ramaškienės, pirmasis festivalis iš tiesų pavyko – filmus žiūrėjo ne tik moksleiviai ir studentai, mokslininkai, bet ir visi, besidomintys mokslu, fantastika, šiuolaikinėmis mokslo tendencijomis. Nors didžiąją dalį žiūrovų sudarė moksleiviai ir studentai iš Vilniaus, tačiau renginys sulaukė svečių, filmų autorių iš užsienio. Su žiūrovais bendravo ir į jų klausimus atsakinėjo režisieriai Sloane U‘Ren, Maximilien Dejoie, rašytojas ir kompozitorius Antony Neely, vieno iš filmų kūrybinės grupės narys Alessio Parantela.

Festivalio metu buvo rodyti naujausi 2010 - 2011 metų moksliniai fantastiniai ir mokslo populiarinimo filmai: „Eva: dirbtinis intelektas“ (Ispanija, 2011), „Gerberio sindromas“ (Italija, 2011), „Įsčios“ (Vokietija, Vengrija, Prancūzija, 2010), „Išgyventi progresą“ (Kanada, 2011), „Kaip numirti Oregone“ (JAV, 2011), „Kūnų mainai“ (Vokietija, 2010), „Matmenys: linija, kilpa, susipynę gijos“ (Jungtinė Karalystė, 2011), „Priklausomybė garantuota“(JAV, 2011), „Salos prezidentas“ (JAV, 2011), „Taikinys“ (Rusija, 2010).

Kruopščiai ir profesionaliai atrinkti dokumentiniai ir vaidybiniai filmai gilinosi į robotikos, epidemiologijos, mikrobiologijos, kvantinės fizikos, sociologijos mokslus ir mokslo filosofiją, nagrinėjo klonavimo, dirbtinio intelekto, smegenų skaitmenizavimo, eutanazijos tendencijas ir klausimus, atkreipė dėmesį į klimato kaitos bei ekologinių migrantų problemą, kvietė diskutuoti apie keliones laiku, pripratimą skatinančias technologijas ar senėjimą stabdančią kosminę energiją.

Mokslinių fantastinių ir mokslo populiarinimo filmų festivalis „Eureka“ siekia populiarinti mokslą visuomenėje pasitelkiant kiną kaip vieną iš patraukliausių meno ir pramogos rūšių, taip efektyviai ir kūrybiškai, patrauklia forma visuomenei pateikiant svarbias idėjas, pačią aktualiausią informaciją apie mokslo ir technologijų vystymosi tendencijas pasaulyje.

Projektą „Nacionalinės mokslo populiarinimo priemonių sistemos sukūrimas ir įgyvendinimas“ įgyvendinama Lietuvos mokslų akademija kartu su partneriais pagal Žmogiškųjų išteklių plėtros veiksmų programos prioritetą „Tyrėjų gebėjimo stiprinimas“. Projektą finansuoja Europos socialinis fondas, juo siekiama padėti didinti tyrėjų skaičių ir mažinti jų amžiaus vidurkį Lietuvoje. Mokiniams ir jaunimui skleidžiamos ir gilinamos žinios apie mokslą ir technologijas, moksle skatinama lyčių lygybė.










Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją