Lokių surašyme dalyvavo Rusijos, Didžiosios Britanijos ir Norvegijos tyrinėtojai. Paaiškėjo, jog tikrasis jų skaičius atitiko apatinę ankstesnių apytikrių vertinimų ribą - ligi šiol manyta, jog baltųjų lokių gali būti nuo 3 iki 5 tūkstančių.

Vis dėlto, anot Norvegijos aplinkos ministerijos, ir 3000 gyvūnų, biologų požiūriu, yra gana daug. Surašyta dalis sudaro apie 12 procentų viso pasaulio baltųjų lokių, kurių Žemėje šiuo metu yra apie 25 tūkstančius.

"Turėsime gerą atskaitos tašką šių gyvūnų apsaugai jau artimiausioje ateityje. Žinome, kad baltuosius lokius veikia nuodingi aplinkos teršalai ir klimato pokyčiai Arktyje", - sakė ministras Knutas Arildas Hareide.

Aštuonių šalių mokslininkų ataskaitoje, paskelbtoje lapkritį, teigta, kad Arktis dvigubai sparčiau šyla negu kitos planetos dalys, ir pagrindinė priežastis esanti deginant kurą į atmosferą išmetamos dujos.

Pastarojoje ataskaitoje, kurią rengė net 250 mokslininkų, prognozuojama, kad iki 2100 metų baltųjų lokių populiacija visai išnyks, nes vasaromis Arktyje gali nebelikti ledo. Kai kurie mokslininkai nepritaria tokiai išvadai.

Kiti tyrimai rodo, jog baltųjų lokių organizme (ypač riebaluose) esama įvairiausių sveikatai kenkiančių cheminių medžiagų - tarp jų pesticidai, kuriuos į šiaurę iš Europos ir Amerikos neša vėjai.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją