Tyrimo rezultatai atskleidžia ne tik tai, jog toks fenomenas egzistuoja, bet ir kodėl jis egzistuoja. Anot tyrėjų, alkoholio poveikis panašus į sekso poveikį – vabzdžių smegenyse padidina cheminės medžiagos, vadinamos F neuropeptidu, kiekį. Šios medžiagos kiekis krenta individui patyrus atstūmimą, tad paguodos paieškos gėrimuose iš tikrųjų turi įtakos šios medžiagos koncentracijai organizme.

Žmonių, kaip ir kitų žinduolių smegenyse, išsiskiria atitinkama cheminė medžiaga, pavadinimu Y neuropeptidas. Neįprastai maži šios medžiagos kiekiai anksčiau buvo siejami su depresija ir valgymo sutrikimais.

Kalifornijos universiteto (San Franciskas, JAV) mokslininkai Ulrike Heberlein ir Galit Shohat-Ophiras į vieną indą įleido vaisinės muselės drozofilos patinėlį ir patelę. Yra žinoma, jog patelės, kurios neseniai poravosi, paprastai atstumia naujus mergintojus. Tad tyrėjams atsirado galimybė modeliuoti situacijas taip, jog kai kuriose iš jų patelės poruotųsi įprastai, o kai kuriose demonstruotų atstūmimą.

Po sėkmingo flirto ar atstūmimo, tyrėjai vienu metu stebėdavo musių patinėlių elgesį prie dviejų pipečių – vienoje iš jų neribotai buvo siūlomas skystas maistinis mišinys be alkoholio, kitoje – su alkoholiu. Sėkmingai poravęsi patinai rinkdavosi nealkoholinį variantą, o štai atstumtieji „vyriškiai“ bemeilydavo skanauti svaiginančią skysto maisto versiją.

Negyvų eksperimento dalyvių smegenų tyrimai atskleidė, jog seksualinė sėkmė dramatiškai nulemia F neuropeptido kiekį smegenyse.

„Atstumtų patinėlių smegenyse F neuropeptido kiekis krisdavo 20-30 proc., - pažymi tyrimo autorė U. Heberlein. – Jei patinėliai pasiekdavo sueitį, šios cheminės medžiagos kiekis smegenyse išaugdavo 20-30 proc. Skirtumas tarp šių pozicijų – didžiulis (40-60 proc.).

Panašu, jog alkoholis kompensuoja peptidų deficitą, susiformuojantį tais atvejais, kai seksas nėra įmanomas. Remdamiesi tyrimo rezultatais, mokslininkai yra linkę daryti prielaidas, jog depresiją ir alkoholizmą galima gydyti preparatais, padidinančiais Y neuropeptido kiekį smegenyse. Su šios cheminės medžiagos kiekio sumažėjimu siejami ir potrauminio streso sutrikimo, depresijos, savižudybių atvejai.