„Streptococcus pneumoniae yra didelė našta žmonijai. Visame pasaulyje kasdien šie mikroorganizmai nužudo po 3700 žmonių, iš jų dauguma yra vaikai iki penkerių metų“, - sakė tyrimui vadovavęs Alberto Einšteino medicinos koledžo (JAV) biochemijos profesorius Thomas Leyhas.

Dešimtmečius vartojant antibiotikus atsirado daug šiems vaistams atsparių S.pneumoniae štamų, kurie gali pralaužti net vadinamąją „paskutinę gynybos liniją“ – jie atsparūs net tokiems antibiotikams, kaip vankomicinas. Vien JAV ekonomikai S.pneumoniae sukeliamas vidinės ausies uždegimas per metus kainuoja apie 5 mlrd. dolerių. Vidutiniškai šioje šalyje kasmet užregistruojama po 7 mln. ausies uždegimo atvejų.

S.pneumoniae virulentiškumui pasireikšti būtinas gerai veikiantis kanalas, vadinamas izoprenoidų biosintezės keliu. T.Leyhas su kolegomis išsiaiškino, kad tarpinis šios sintezės metu susidarantis produktas – difosfomevalonatas (DPM) – gali inhibuoti pirmą grandinės fermentą ir tokiu būdu sustabdyti visą sintezės procesą.

„Išjungus šį kelią mikroorganizmas patenka į rimtą bėdą“, - sakė T.Leyhas. Nevykstant izoprenoidų biosintezei paprastai patogeniški S.pneumoniae mikroorganizmai nesugeba išgyventi pelių plaučiuose, o jų virulentiškumas smarkiai sumažėja.

„Svarbu pažymėti, kad analogiško žmogaus fermento šis inhibitorius neveikia“, - sakė mokslininkas. Tai reiškia, kad žmogaus organizme S.pneumoniae fermentą galima inhibuoti be jokio neigiamo poveikio žmogaus metabolizmui.

DPM jungiasi prie jo struktūrą atitinkančios įdubos fermente, keičia fermento struktūrą, o natūralūs fermento substratai nesugeba prisijungti prie pakitusio aktyviojo fermento centro ar išstumti DPM iš jo prisijungimo vietos. Farmacijos bendrovėms tokie vaistų veikimo taikiniai – vieni svarbiausių elementų sprendžiant, ar imtis tolesnių veiksmų, teigia T.Leyhas. „Pripažįstame poreikį bendradarbiauti su farmacininkais, kad mūsų pradiniai atradimai būtų panaudoti vaistams gaminti ir, tikėkimės, ligoms gydyti“.

Mokslininkai planuoja panaudoti DPM kaip šabloną kuriant naujus antibiotikus plaučių uždegimui ir kitoms streptokokų sukeliamoms ligoms – pavyzdžiui, meningitui, gydyti. „Manome, kad DPM – labai svarbus junginys. Mūsų tyrimo rezultatai yra tiek įtikinami, kiek įmanoma šiame tyrimų etape“, - sakė biochemikas. Jis su kolegomis laboratorijoje dabar bando 5 DPM pagrindu sukurtus junginius ir tiria jų antibiotinį potencialą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją