34 metų delfinė su uodegos peleko protezu plaukioja po 20 minučių per dieną. Su juo šis jūrų žinduolis gali šokinėti iš vandens ir plaukti tokiu pačiu greičiu, kaip ir sveiki delfinai.

Okinavos Churaumi akvariumo delfinų augintojas Masaya Kowami sakė, kad Fuji prižiūrėtojai yra labai dėkingi.

„Nors ji gali plaukti ir be dirbtinio peleko, jos greitis tuomet būna labai nedidelis ir ji, be abejo, negali šokinėti iš vandens. Dabar lankytojai sako, kad ji atrodo laiminga“, - sakė M.Kowami.

Iš pradžių Fuji nenorėjo dirbtinio peleko, kurio dabartinis variantas sveria du kilogramus, o jo plotis – 48 centimetrai.

Fuji prižiūrėtojai nusprendė leisti Fuji su peleku plaukioti tik dalį dienos, nes bijo, kad pelekas gali nukristi, o tuomet labai tikėtina, kad jį praris kiti delfinai.

2002 metais Fuji ištiko paslaptinga liga, sukėlusi nekrozę (ląstelių žūtį). Kad išgelbėtų jos gyvybę, veterinarams elektroniniu chirurginiu peiliu teko pašalinti tris ketvirčius delfinės uodegos.

„Po amputacijos jos fizinis judrumas labai smarkiai sumažėjo. Ji greitai pavargdavo, dažnai matydavome ją besiilsint“, - sakė M.Kowami.

Praėjus kelioms savaitėms po amputacijos akvariumo veterinaras paprašė savo draugo iš bendrovės „Bridgestone“ pagalbos. Ši bendrovė – didžiausias padangų gamintojas Japonijoje. „Bridgestone“ specialistai peleką pradėjo kurti 2003 metais, tačiau kelių variantų teko atsisakyti, nes jie buvo arba pernelyg sunkūs, arba sunkiai tvirtinami.

„Sudėtingiausia buvo pagaminti švelnią gumos tekstūrą, kad ji nežeistų delfinų odos. Tik po to, kai 2004 metų rugpjūtį sukūrėme lengviausią peleką, paskambino akvariumo atstovai ir pasakė, kad Fuji iššoko iš vandens“, - sakė „Bridgestone“ atstovas spaudai.

Peleko tvirtinimas, M.Kowami teigimu, yra labai sudėtingas.

„Pirmą kartą pamačiusi peleką ji pabėgo. Ji to daikto labai bijojo. Praėjo penki mėnesiai kol ji priprato prie dirbtinio peleko. Dabar ji visiškai dėl peleko neprieštarauja“, - pasakojo jis.

„Bridgestone“ specialistams iki šiol neteko gaminti dirbtinių pelekų ar dirbtinių galūnių bet kokiam kitam gyvūnui, tačiau bendrovės atstovas spaudai sakė, kad jie visuomet lauktų panašių pasiūlymų.

„Gaminame padangas; kažkuria prasme kojos – mūsų specializacija. Jei gausime pasiūlymų – apsvarstysime juos“, - sakė „Bridgestone“ atstovas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją