Būsimoji misija, kuri turėjo prasidėti kovo 16 dieną, tikriausiai bus pavėlinta maždaug 45 dienomis, agentūros „Roskosmos“ pilotuojamų skrydžių programos vadovas Aleksejus Krasnovas sakė naujienų agentūrai „RIA Novosti“.

Pasak jo, maždaug tiek pat bus pavėlintas ir kitas skrydis, turėjęs įvykti kovo 30 dieną.

„Manau, jų grįžimas ir kitos įgulos startas bus atidėti mėnesiui arba pusantro mėnesio“, - nurodė A.Krasnovas, pridūręs, kad tikslias datas žinos po ketvirtadienį planuojamos surengti telekonferencijos su JAV Nacionaline aeronautikos ir kosmoso administracija (NASA).

A.Krasnovas paaiškino, kad šis sprendimas buvo priimtas, kai atliekant kosminio laivo „Sojuz TMA-04M“ grįžimo į Žemę kapsulę paaiškėjo, kad ji nepakankamai sandari, todėl negali būti naudojama dėl saugumo priežasčių.

Vadinasi, per kitą misiją įgulos nariai turės pasinaudoti grįžimo kapsule, skirta gegužės 30 dieną turinčiam įvykti skrydžius. Šis skrydis taip pat turės būti atidėtas.

„Roskosmos“ vadovas pabrėžė, kad šie skrydžių tvarkaraščio pokyčiai didesnių nepatogumų dabartinei TKS įgulai nesukels, nes iš pradžių buvo planuojama, kad jų „ekspedicija bus neįprastai trumpa“ - tik 120 dienų.

Grįžimo kapsulė yra kosminio laivo „Sojuz“ dalis, kurioje įgulos nariai būna starto metu, taip pat grįžta į Žemę misijai pasibaigus.

Šiuo metu Rusija yra vienintelė šalis, galinti skraidinti JAV ir kitų šalių astronautus į TKS, nes NASA praeitais metais baigė visų savo daugkartinio naudojimo erdvėlaivių „Space Shuttle“ eksploataciją.

Tačiau Rusijos kosminė programa pastaraisiais mėnesiais susidūrė su virtine įvairių problemų.