"SMART-1 lapkričio 15 d. 17 val. 53 min. Grinvičo laiku pasiekė savo orbitoje artimiausio Mėnuliui taško ir nuo šiol skries aplink Mėnulį", - sakė žurnalistams projekto vadovas Giuseppe Racca.

Zondas SMART-1 fiksuos Mėnulio reljefą, analizuos grunto mineralinę sudėtį. Šiuo metu jo atstumas nuo Mėnulio yra apie 5-6 tūkstančiai kilometrų. Numatyta, kad zondas dar atliks keletą manevrų ir lėtai pereis į kitą patogesnę stebėjimams orbitą, tai turėtų įvykti 2005 metų sausio 13 dieną. Tada orbita bus elipsės pavidalo nuo 300 km iki 3 tūkstančių kilometrų.

Startavęs iš Žemės 2003 metų rugsėjį, 370 kg masės SMART-1 turi joninį variklį, kuris verčia Saulės energiją į elektrą, o ši įelektrina ksenono dujų atomus. Tokie atomai, vadinami jonais, išmetami iš zondo, kad sukurtų reaktyvinę traukos jėgą.

Zondas matuos Mėnulio paviršių įvairiais instrumentais, tirs jo geochemiją ir ieškos ledo. Spėjama, kad užšalusio į ledą vandens gali būti giliuose Mėnulio krateriuose, kurių dugno nepasiekia Saulės spinduliai. Radę vandens, žmonės sparčiau imtųsi statyti gyvenvietes Mėnulyje.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją