„Išsiaiškinsime visas ligas, kuriomis jis sirgo, visus sužeidimus bei tikrąjį jo amžių. Galėsime atsakyti į klausimą, ar jis buvo nužudytas, ar mirė natūraliai“, - sakė vyriausias Egipto archeologiniais radiniais besirūpinantis asmuo Zahi Hawassas.

Mumija turėtų būti perkelta iki lapkričio pabaigos, o iki metų pabaigos bus atliktas trimatis palaikų tyrimas kompiuterinės tomografijos būdu.

Tutanchamono turtai – taip pat ir faraono galvą dengusi puiki auksinė kaukė – iš Egipto valdovo kapo Luksoro Karalių slėnyje buvo išgabenti netrukus po kapo atradimo. Kapą 1920 metais atrado britų archeologas Howardas Carteris. Lobiai paprastai eksponuojami Kairo muziejuje.

Tačiau mumifikuoti faraono palaikai buvo palikti kapavietėje, akmeniniame karste. Paskutinį karstą kapas buvo atvertas 1968 metais, kuomet tiriant rentgenu buvo pastebėtas įtrūkimas faraono kaukolėje. Dėl to pradėta svarstyti, kad faraono mirties priežastimi galėjo tapti smūgis į galvą, o pagrindiniais įtariamaisiais tapo didysis šventikas ir kariuomenės vadas.

„Nuo 1968 metų mumijos niekas nematė“, - sakė Z.Hawassas.

"Trimatė kaukolės lūžio rentgenograma padės išsiaiškinti, ar mirties priežastis yra smūgis į galvą", - sakė dalinių tyrimo rėmėjų – „National Geographic“ – atstovas ir filmų kūrėjas Brando Quilici.

Z.Hawassas pasakojo, kad Tutanchamono mumija buvo gerokai apgadinta H.Carterio ekspedicijos metu, nes tvirtai derva prie galvos pritvirtinta auksinė kaukė buvo nuimta grubiais įrankiais.

Tačiau tai tyrimui netrukdys.

Z.Hawassas norėtų, kad pabaigus tyrimus mumija vėl būtų perkelta į kapą.

Nuo pat Tutanchamono kapo atradimo, jis buvo gaubiamas paslapčių. H.Carterio rėmėjas Lordas Carnavornas buvo vienas iš pirmųjų, įėjusiųjų į kapą. Netrukus jis mirė nuo ligos, sukeltos uodo įkandimo.

To meto laikraščiai pradėjo rašyti, kad dėl H.Carterio veiksmų pradėjo pildyti faraonų prakeiksmas, nužudęs Carnavorną ir kitus su atradimu susijusius asmenis.

Praeityje mokslininkai teigė, kad britų aristokratą nužudė ilgą laiką kape tūnoję gyvybingi ligų sukėlėjai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją