Sutuoktiniai, kurių vardai neskelbiami, griežtus savo šalies įstatymus dėl genetinės atrankos apėjo išvažiuodami į Jungtines Valstijas, kur nevaisingumo gydymo klinikoje pageidavo susilaukti kūdikio, kuris būtų genetiškai labai artimas jų ketverių metų leukoze sergančiam sūnui.

Šis atvejis dar labiau pakurstys ginčus dėl "kūdikių atsarginėms dalims". Medikai ir lobistinės grupės nesutaria dėl genetinės atrankos ir jos etinių pasekmių.

Patys sutuoktiniai teisino savo sprendimą, pareiškė griežtai protestuojantys prieš etiketę "sumodeliuotas kūdikis" ir sakė, jog visada ketino turėti dar vieną vaiką.

"Mes nekuriame sumodeliuotų kūdikių. Nesiekiame pasirinkti akių ar plaukų spalvos. Mes stengiamės apsisaugoti nuo ligos", - tėvo žodžius citavo bulvarinis laikraštis "The Daily Mail".

Čikagos Reprodukcinės genetikos instituto gydytojai ištyrė kelis mėgintuvėlyje pradėtus embrionus ir atrinko tuos, kurie genetiškai buvo artimiausi sergančiam berniukui. Į motinos gimdą buvo įsodinti du embrionai, bet išliko tik vienas.

Didžiojoje Britanijoje genetinė žmonių atranka draudžiama, tačiau dabar moterį, kuri jau šeštas mėnuo nėščia, prižiūri britų gydytojai.

Minėtam laikraščiui moteris sakė, kad geriausia būtų, jei kūdikis gimtų sveikas ir jei atsigaunančio ketverių metų sūnaus liga vėl nepaūmėtų. Paūmėjimo atveju vaikui būtų reikalingas kaulų čiulpų persodinimas.