Tokias prognozes trečiadienį pateikė Rusijos kosmoso agentūra, nurodžiusi galimą pasmerkto savo Marso zondo trajektoriją, praneša naujienų agentūra AFP.

„Prognozuojamas langas, kai „Phobos-Grunt“ nuolaužos nukris į Žemę, yra tarp sausio 14 ir 16 dienos, o centrinis taškas – sausio 15-oji, 13.18 val. Maskvos laiku (11.18 val. Lietuvos laiku“, – teigiama, teigiama „Roskosmos“ agentūros pranešime.

Ji taip pat paskelbė žemėlapį, rodantį laipsniškai žemėjančio zondo kelią. Prognozuojamu metu jis turėtų būti į vakarus nuo Džakartos ir nukristi į Indijos vandenyną.

Tačiau pažymima, kad prognozuojamas laikas ir vieta gali keistis zondui leidžiantis vis žemiau.

165 mln. dolerių kainavęs zondas, turėjęs nukeliauti į Marso palydovą Fobą ir iš ten pargabenti dirvožemio pavyzdžių, po paleidimo lapkričio 9 dieną taip ir neištrūko iš Žemės orbitos.

Rusijos kosmoso agentūra praėjusį mėnesį paskelbė, kad ant Žemės greičiausiai nukris 20–30 zondo nuolaužų, kurių svoris sieks daugiau kaip 200 kilogramų. Manoma, kad labai nuodingas kosminio aparato kuras sudegs Žemės atmosferoje.

Praėjusiais metais kosmoso srityje Rusija patyrė ne vieną skaudžią nesėkmę.

Rugpjūtį nepilotuojamas krovininis laivas „Progress“, turėjęs skristi į Tarptautinę kosminę stotį, nukrito Sibire. Po šio incidento kuriam laikui atšaukti visi raketų nešėjų „Sojuz“ skrydžiai.

Rusija taip pat prarado tris navigacijos palydovus, modernų karinį palydovą ir ryšių palydovą.

Per paskutinįjį incidentą ryšių palydovo fragmentas, kuris dėl „Sojuz“ raketos gedimo nepasiekė orbitos, nukrito gyvenvietėje Sibire.

„Roskosmos“ vadovas Vladimiras Popovkinas šią savaitę užsiminė, kad už šių nesėkmių gali slypėti užsienio jėgos, pridurdamas, kad problemos kildavo būtent tuomet, kai kosminiai aparatai keliaudavo virš teritorijų, kurios nematomos Rusijos radarais.