„Pirminiais duomenimis, raketos-nešėjos trečiosios pakopos veikimo metu įvyko sutrikimas. Dėl to palydovo nepavyko iškelti į orbitą“, - agentūrai pranešė šaltinis.

Nukritusio palydovo „Meridian-5“ duženos, pirminiais duomenimis, rastos Novosibirsko srities Ordinsko rajone. Apie tai gruodžio 23 d. vakare pranešė agentūra „RIA Novosti“, remdamasi šaltiniu šio regiono teisėsaugos institucijose.

„Pagal pirminę informaciją, nestandartinė aparato išvedimo į orbitą situaciją nutiko raketos-nešėjos trečios pakopos veikimo metu. Dėl to galima tvirtinti, kad palydovas nukrito Sibiro teritorijoje. Kritimo koordinates šiuo metu tikslinamos“, - sakė agentūros pašnekovas. RIA duomenimis, palydovas nukrito Tiumenės srityje, netoli Tobolsko miesto.

Anksčiau ITAR-TASS pranešė, kad penktadienį raketa nešėja „Sojuz-2.1B“ su kosminiu aparatu startavo iš Plesecko kosmodromo. „Raketa nešėja paleista 16.08 val. (14.08 val. Lietuvos laiku)“, – pranešė ITAR-TASS, remdamasi Rusijos oro ir kosminės erdvės gynybos pajėgų pulkininko Aleksejaus Zolotuchino informacija.

Po kiek laiko oficialiam Rusijos Gynybos ministerijos atstovui A. Zolotuchinui teko nemaloni pareiga patvirtinti palydovo praradimo faktą.

BBC informuoja, kad dėl šiandienos nesėkmės kilo labai rimtų abejonių dėl kito „Soyuz“ raketos paleidimo, numatyto gruodžio 26 dieną. Šio skrydžio metu iš Baikonūro kosmodromo į orbitą planuota iškelti šešis „Globalstar“ palydovinio telefonų ryšio aparatus..

Pastaruosius 13 mėnesių Rusiją tiesiog persekioja raketų iškėlimo nesėkmės.

Rugpjūčio 18 dieną „Proton“ nešančioji raketa nesugebėjo į reikiamą orbitą iškelti 300 mln. JAV dolerių kainuojančio ryšių palydovo. Po savaitės nukrito Tarptautinei kosminei stočiai skirtas atsargų krovinys.

Vasario 1 dieną įvyko nesėkmingas „Rokot“ raketos kilimas su panašia pabaiga.

Praėjusių metų gruodžio 5 dieną į Ramųkį vandenyną nukrito „Proton“ raketa su trimis navigacijos sistemos palydovais. Manoma, kad labiausiai dėl šios nesėkmės Rusijos valdžia nusprendė pakeisti tuometinį kosmoso agentūros vadovą Anatolijų Perminovą.

Balandį agentūrai „Roskosmos“ pradėjo vadovauti Vladimiras Popovkinas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)