Garsių asmenybių profesijos neretai susijusios su pavardžių reikšmėmis – pavyzdžiui, pasaulio čempiono trumpų nuotolių bėgiko Usaino Bolto (viena iš žodžio bolt reikšmių yra „bėgti“, kita - „žaibas“) ar XVI a. poeto Williamo Wordswortho (jo pavardė sudaryta iš dviejų daiktavardžių: angl. words reiškia „žodžiai“, o worth – „vertė“).

Žurnalas „The Scientist“ pavadino teoriją nominatyviniu determinizmu, atliekamas tyrimas jai patikrinti. Terminą pasirinko po daugelio mokslinių knygų ir straipsnių apžvalgos, atskleidusios, kad temos dažnai susijusios su autorių pavardėmis.

Žurnalo redaktorius Johnas Hoylandas pasakojo: „Skaitytojas parašė, kad žurnalo „British Journal of Urology“ straipsnį apie šlapimo nelaikymą parašė gydytojai J. W. Splattas (angl. splat reiškia „taškymas“) ir D. Weedonas (angl. weed out reiškia „pašalinti“). Tą pačią dieną atkreipiau dėmesį, kad knygos „Poliariniai regionai ir planetos ateitis“ autorius – Danielis Snowmanas (angl. snowman reiškia „senis besmegenis“ arba „sniego žmogus“). Prisiminiau abu atvejus ir pamaniau, kad tai ne šiaip sutapimas.“

Siekiant pagrįsti teoriją, šiuo metu atliekami tyrimai. Kaip rašoma straipsnyje „Journal of Personality and Social Psychology“, pasitaiko, kad žmonės renkasi profesijas, kurių pavadinimai skamba kaip jų pavardės.

Straipsnio autoriai Brettas Pelhamas, Matthew Mirenbergas ir Johnas Jonesas padarė išvadą, jog žmonėms mieli su jais susiję dalykai (pvz., raidžių sąskambis).

Tiesa, žurnale „New Scientist“ rašoma, kad sudėtinga paaiškinti profesijos ir keistos pavardės sąsają, kaip antai, gydytojas pavarde Painas (angl. pain reiškia „skausmas“).

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją