Šios ekspedicijos tikslas - kompleksiniai aplinkos būklės tyrimai Lietuvos ekonominėje zonoje esančiose 24 monitoringo stotyse. Jie paprastai vykdomi kiekvieną sezoną pagal Valstybinę aplinkos monitoringo ir Baltijos jūros aplinkos apsaugos Helsinkio komisijos (HELCOM) programas.

Ekspedicijų metu Jūrinių tyrimų centro specialistai atlieka hidrometeorologinius (oro temperatūra, drėgnumas, vėjo kryptis ir greitis, matomumas, atmosferos reiškiniai, debesuotumas) bei hidrologinius (vandens temperatūra, druskingumas, skaidrumas, bangavimas) stebėjimus, hidrocheminius (deguonies kiekis vandenyje, biogeninės medžiagos ir pan.), ekotoksikologinius (naftos angliavandeniliai, pesticidai, sunkieji metalai ir kitos medžiagos vandenyje bei grunte) ir hidrobiologinius tyrimus.

Jau kelis dešimtmečius vykdomi tyrimai padeda įvertinti Baltijos jūros būklę, nustatyti ilgalaikius pokyčius ir prognozuoti, kaip žmogaus veikla gali atsiliepti vandenų kokybei ir gyviesiems organizmams.

Baltija - viena labiausiai izoliuotų pasaulio jūrų, jos vandenys atsinaujina per 25-30 metų. Dėl savo uždarumo ir aplinkos sąlygų ji itin jautri taršai.

Vienos svarbiausių Baltijos jūros problemų - eutrofikacija (biologinio produktyvumo didėjimas dėl maistinių medžiagų patekimo į jūrinę aplinką) ir tarša nafta bei jos produktais.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją