Naujiena apie miškelyje netoli Alytaus rastus žmonių skeletus pasklido iš oficialios Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato paros įvykių suvestinės. Esą policija gavusi pranešimą, jog Kaniūkų miške, ieškant žuvusių karių, rasti žmonių silueto skeletai, kurie bus perduoti Mykolo Romerio universiteto Teismo medicinos instituto Vilniaus skyriui. Alytaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas pradėjo ikiteisminį tyrimą.

Vis tik šį faktą gaubia daug paslapčių. Alytaus urėdijos urėdas Vytautas Zelenius teigė nieko nežinąs, kad miškuose Alytaus rajone vykdomi kasinėjimai, juolab rasta žmonių palaikų. Urėdo žodžius patvirtino ir Sudvajų girininkas Rimgaudas Aleknavičius, jis apie tokius radinius pirmą kartą išgirdo iš „Ūkininko patarėjo“. Girininkas paaiškino, kad oficialiai nėra miško, kuris vadintųsi Kaniūkų vardu. Yra Kaniūkų kaimas, o šalia – privačiam savininkui priklausantis nedidelis miškelis. Jį žmonės kartais ir pavadina Kaniūkų miškeliu. Pasak girininko, leidimą vykdyti kasinėjimus privačiame miške būtina gauti Kultūros paveldo departamente ir Alytaus r. savivaldybėje.

Savivaldybės administracijos Komunalinio ūkio skyriaus vyriausiasis specialistas Vytenis Skendelis, atsakingas už paveldosaugą rajone, taip pat tikino nieko nežinąs apie tokius radinius.

Kultūros paveldo departamento Alytaus teritorinio padalinio vyriausioji specialistė Dalia Lungevičienė irgi nežino nei apie leidimus, nei apie vykdytus darbus, nei apie rastus palaikus.

Alytaus r. apylinkės prokuratūros vyriausiasis prokuroras Stasys Kasiulis patvirtino, jog Lietuvoje siautėja ir „juodieji“ archeologai, o už palaikų išniekinimą griežtai baudžiama. Pasak S. Kasiulio, prokuratūra tikrai griežtai įvertins, ar Alytaus rajone kasinėjimo darbai atlikti ir palaikai iškasti teisėtai.

Neoficialiomis žiniomis, miškelyje prie Kaniūkų kaimo rasti Antrojo pasaulinio karo rusų kareivių palaikai. Prie palaikų paprastai randama ginklų arba daiktų.

Komisariato Valdymo organizavimo skyriaus specialistė Simona Ludavičiūtė paaiškino, kad pagal surinktą informaciją kasinėjimo darbus vykdė Lietuvos karo istorijos asociacija „Užmiršti kariai“. Jie kartais prisistato ir „Pamirštais kariais“.

Tuo tarpu susivienijimo „Pamiršti kariai“ atstovai kratosi bet kokių asociacijų su „Užmirštais kariais“: „Vilniaus karinis istorinis susivienijimas „Pamiršti kariai“ su palaikų iškasimo Alytaus rajone istorija neturi nieko bendro. „Pamiršti kariai“ yra jau ketverius metus gyvuojanti organizacija, kurios nariai domisi II Pasaulinio karo metu vykusiais kovos veiksmais Lietuvoje, ieško prideramai nepalaidotų karių palaikų ir organizuoja jų perlaidojimą. Paieškos ir rastų palaikų laidojimo darbus visada deriname su atsakingomis valdžios institucijomis.

Visus darbus Alytaus rajone vykdė iš organizacijos dėl idėjinių nesutarimų pasitraukusių asmenų pagrindu sukurtos kitos organizacijos – Lietuvos karo istorijos asociacija „Užmiršti kariai“ – nariai. „Pamiršti kariai“ jau ėmėsi veiksmų, kad būtų uždraustas jų vardo naudojimas ir informuoja, kad pastaruoju metu neatliko jokių palaikų paieškos darbų“, - DELFI sakė asociacijos „Pamiršti kariai“ atstovas.

Kraštotyrininkai, archeologai asociaciją „Užmiršti kariai“ vadina mistine, kuri, prisidengusi karių palaikų ieškojimu, kryptingai pažeidžia įstatymus.

Dabartinės Sudvajų girininkijos miškuose pokariu aktyviai veikė Dainavos apygardos partizanai, čia jie buvo įsirengę bunkerius. Vykdant palaikų iškasimo darbus pagal įstatymą privalo dalyvauti archeologas, antropologas ir medicinos ekspertas.

Vargu ar bus atsakyta į klausimą, kokiuose mūšiuose krito prie Kaniūkų kaimo žuvę rusai. Ar jie žuvo 1944 m., kai traukėsi vokiečiai? O gal jie buvo iš NKVD, kovoję su partizanais ir šturmavę jų bunkerius?