Valstybės paramos suma šiems projektams sudaro 231 tūkst. Lt (Švietimo ir mokslo ministerijos lėšos), o bendra projektų vertė siekia apie 360 tūkst. Lt.

Iš 14 paramą gaunančių projektų, devyni projektų dalyviai paramą naudos išradimams patentuoti, o penki – įvairių produktų ar raštų vaizdų dizainui registruoti. Visi išradimo patentavimo projektai susiję su patento, išduodamo pagal Patentinės kooperacijos sutartį, gavimu. Išradimus siekiama apsaugoti ne tik Europoje, bet ir šiose valstybėse: JAV, Pietų Korėjoje, Kinijoje, Kanadoje, Australijoje, Singapūre, Japonijoje ar Izraelyje. Vidutinė parama išradimo patentavimui siekia apie 25 tūkst. Lt, tuo tarpu dizaino registravimui – tik apie 1,5 tūkst. Lt.

Finansavimas skiriamas septyniems įmonių ir šešiems mokslo institucijų projektams, taip pat vienam projektui, kuris bus įgyvendinamas mokslo ir verslo institucijoms bendradarbiaujant kartu.

Tarp finansuojamų mokslo institucijų projektų – net penki parengti Vilniaus universiteto mokslininkų. Pavyzdžiui, VU Biotechnologijos instituto patentuojami išradimai yra medicininės diagnostikos ar biofarmacijos paskirties (susiję su priešvėžinių junginių, efektyviai slopinančių vėžinių ląstelių dauginimąsi ir augimą, kūrimu ir kt.). Kiti šio universiteto mokslininkai siekia patentuoti daugiaspalvius kietakūnius šviesos šaltinius, sudarytus iš šviesos diodų ar lazerių, kuriuos naudojant galima reguliuoti apšvietimo spalvų sodrį tiek namuose, tiek prekybos ar kitose viešose vietose. Vilniaus Gedimino technikos universiteto mokslininkai patentu siekia apsaugoti naują būdą, skirtą įvairių kėlimo ir transportavimo įrenginių (pvz., keltuvų, funikulierių) plieninių lynų patikimumui diagnozuoti.

Įmonės siekia išradimų ir dizaino apsaugos įvairiose srityse: maisto pramonės, biotechnologijų, statybų, elektronikos ir kt. Pavyzdžiui, pieno produktų gamintoja AB „Žemaitijos pienas“ Bendrijos dizainu siekia apsaugoti originalų sūrio lazdelių išorinį vaizdą. Biotechnologijų įmonė UAB „Fermentas“ patentuoja nukleorūgščių produkciją. Asfaltbetonio gamintoja UAB „Antrocelas LT“ nori apsaugoti naują sukurtą bitumo komponentą, kuris bus naudojamas ekologiškam, termiškai patvariam ir ilgaamžiam asfaltui gaminti. UAB „BaltLED“ siekia apsaugoti šviesos diodų lempučių dizainą.

Verslo ir mokslo atstovams sėkmingai bendradarbiaujant buvo sukurta nauja daugiafunkcinė elektroninių paslaugų apskaitos ir valdymo sistema, kurią apsaugoti patentu nori UAB „BMG Consulting“ kartu su Kauno technologijos universitetu. Ši sistema leis viena elektronine kortele ar mobiliu telefonu, palaikančiu bevielio duomenų perdavimo technologijas (angl. NFC), identifikuoti tapatybę, atsiskaityti už suteiktas paslaugas, įsigyti ir išsaugoti transporto ar renginio bilietą, gauti dovanų čekius, kaupti nuolaidų taškus ir pan.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją