"Ryšio seansai, per kuriuos buvo duodama komanda padidinti aparato orbitos aukštį, vyko, bet kol kas teigiamų rezultatų jie nedavė", - pranešė Rusijos federalinės kosmoso agentūros "Roskosmos" spaudos tarnyba.

Pasak kosmoso agentūros atstovo, bus dar mėginama užmegzti ryšį su kosmoso aparatu ir duoti jam komandas pakelti orbitą.

Kaip jau pranešta, antradienio naktį ryšį su aparatu mėgins užmegzti Australijoje esanti Europos stebėjimo stotis. Be to, susisiekti su aparatu mėgins Rusijos stotis Baikonūre.

Aparatas "Fobos-Grunt" buvo paleistas iš Baikonūro naktį į lapkričio 9-ąją. Atsiskyrus nešančiajai raketai "Zenit", aparate neįsijungė varikliai, kurie turėjo iškelti jį į aukštą atramos orbitą, kad iš ten jis galėtų skrieti Marso link.

"Fobos-Grunt" turėjo atskristi prie Marso palydovo Fobo, nutūpti jame, paimti grunto mėginius ir atgabenti juos į Žemę laboratoriniams tyrimams. Misijos, kuri turėjo trukti maždaug 2,5 metų, kaina, remiantis neoficialia informacija, yra maždaug 5 mlrd. rublių.