Agentūros stebėjimo stotis Perte, Vakarų Australijoje, radijo bangas stebėjo 8 valandas – nuo 20.12 val. Grinvičo laiku (22.12 val. Lietuvos laiku) ketvirtadienį iki 4.04 val. Grinvičo laiku (6.04 val. Lietuvos laiku) penktadienį, tačiau jokių naujų „Phobos-Grunt“ signalų neužfiksavo.

Buvo keturi trumpi laiko tarpai, kurių kiekvienas truko ne ilgiau 8 minučių, kai zondas skriejo virš stoties, tad teoriškai buvo įmanoma su juo susisiekti, teigia Europos kosmoso agentūra.

Dabar užmegzti ryšį su kosminiu aparatu bus bandoma pirmadienį.

Antradienį Perto stotis pirmą kartą susisiekė su „Phobos-Grunt“, po paleidimo lapkričio 9 dieną įstrigusiu Žemės orbitoje.

Ketvirtadienį Rusijos kosmoso agentūra pranešė gavusi šiek tiek telemetrinių duomenų, o inžinieriai juos analizuoja, informavo naujienų agentūra „Interfax“.

„Mūsų kolegos iš Rusijos pateikė pilną telekomandų rinkinį, kurį reikia pasiųsti, o Perto stotis ketino naudoti tas pačias technikas ir konfigūracijas, kurios suveikė prieš tai. Tačiau nepastebėjome jokių atgalinių kosminio aparato radio signalų“, – teigė agentūros atstovas Wolfgangas Hellas, palaikantys ryšį su rusais.

„Phobos-Grunt“ yra pirma tarpplanetinė misija nuo 1996 metų, kai nesėkme baigėsi bandymas pasiųsti 6,1 tonos palydovą į Marsą.

5 mlrd. rublių kainavęs zondas turėjo keliauti į Marso palydovą Fobą ir iš jo pargabenti grunto ir uolienų pavyzdžių.

Netrukus po paleidimo radio ryšys su 13,5 tonos sveriančiu aparatu buvo prarastas, o inžinieriai negalėjo susigaudyti, kur jis yra.

Europos kosmoso agentūra pridūrė, kad stebėjimai Žemėje rodo, kad „Phobos-Grunt“ orbita tapo stabilesnė.

„Tai gali reikšti, kad kosminio aparato orientacija tapo stabilesnė, o tai gali padėti vėl užmegzti ryšį, kadangi galėsime numatyti, kur nukreiptos dvi jo antenos“, – teigė Manfredas Warhautas iš agentūros Europos kosmoso operacijų centro Darmstadte, Vokietijoje.