16
Kitas

Kaip veikia mokslas?

Pirmas dalykas, kurį pabrėžė britas, yra tai, jog mokslas nieko neįrodo: „Žmonės dažnai mano, jog mokslas gali padaryti ką nors, ko mokslas negali. Jie mano, jog mokslas gali įrodyti, kad kažkas nėra tiesa – ir tai nėra tiesa. Tiesą sakant, mokslas nieko neįrodo. Mokslas užduoda gerus klausimus, renka duomenis, analizuoja duomenis, juos apsvarsto, sugalvoja idėją, iškelia hipotezę, patikrina hipotezę, atlieka kitą eksperimentą, kuriuo paneigia hipotezę. Bet iš tiesų mokslas nieko neįrodo. Todėl pirmas dalykas, į kurį atkreipiu dėmesį skaitydamas straipsnį, yra autoriaus teiginys „Mokslas įrodė...“ arba „Mokslininkai įrodė...“ - pagal tai aš sprendžiu, kad autorius nieko nesupranta apie tai, ką rašo“, - aiškino žurnalistas.

„Mokslas nekuria tiesos. Jis kuria žinias ir naujų klausimų rinkinį. Šia tema kalbėjausi su šimtais, jeigu ne tūkstančiais žmonių. Mokslininkams toks suvokimas nekelia jokių problemų. Tuo tarpu žmonės, kurie nėra mokslininkai, neretai sako: „Tiek metų mums melavote, sakėte mums, kad mokslas gali kažką įrodyti“. Ne. Mokslas mano požiūriu vis dar yra geriausias būdas ką nors išsiaiškinti, bet tiesos jis nekuria. Tiesą kuria tik matematika ir galbūt filosofija. Todėl kai mokslininkui užduosite klausimą, jums neatsakys nei „taip“, nei „ne“ – jums atsakys „galbūt“. O būnant žurnalistu tai yra gana nepatogu, nes jums reikia gražių aiškių rašinių su pradžia, viduriu ir pabaiga, o pabaigoje turi būti parašyta „Taip, mes tai įrodėme. Dabar kažką žinome. Dabar savo žinias įgyvendinsime pasaulyje“. Taip nebūna“, - tikina T. Murcottas.

„Tarkime, jeigu norite dirbti mokslu grįstą darbą, jei būdamas politiku norėsite priimti su sveikatos apsauga susijusį sprendimą, norėsite, kad mokslas jums sakytų tiesą, kad galėtumėte įgyvendinti savo sumanymą, o jeigu kas nors nesigauna, galėtumėte pasakyti „Tai ne aš, tai mokslininkai, tai jų kaltė“. Politikai nemėgsta prisiimti kaltės. Jie geriau perkelia kaltę kam nors kitam. Yra daug žmonių, kurie yra suinteresuoti teigti „mokslininkai taip sakė, vadinasi, tai tiesa“. Mokslininkai teikia informaciją, o tai, kas su informacija daroma, yra visuomenės reikalas. Mokslininkai galėjo atrasti kaip suskaidyti atomą, o visuomenė sugalvojo pasigaminti bombą ir atominę elektrinę.

Mokslas tik parodo kas yra įmanoma, o sprendimus pasiūlo technologijos, būtent per technologijas mokslas išverčiamas į realius dalykus. Tarkime, gaminant kompiuterius panaudotos kvantinės mechanikos, matematikos, logikos ir daugybės kitų mokslų žinios. Bet tik technologijos tas žinias realizuoja. Rašant tekstą negalvojate, kad elektronai kompiuterio grandinėje juda ta kryptimi ar kita kryptimi – tiesiog rašote. Technologijos yra ta sąsaja tarp mūsų ir mokslo“.

16
Kitas

Kaip veikia mokslas?

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)