„Iš šiąnakt gautų telemetrijos duomenų nepavyko nieko išgauti, buvo kažkokių problemų su kodavimu ir dekodavimu. Šiandien vakare ir naktį stengsimės gauti nekoduotą informaciją“, - sakė šaltinis.

Susisiekti su orbitoje besisukančiu zondu Australijos mieste Perte esančiai radijo stočiai pavyko lapkričio 23 dieną. Ši stotis priklauso Europos kosmoso agentūrai. Antrasis ryšio seansas vyko naktį iš lapkričio 23 į 24. Lapkričio 24 dieną „Roskosmos“ paskelbė gavę duomenis, rašo lenta.ru.

„Fobos-Grunt“ zondas raketa-nešėja „Zenit“ buvo iškeltas lapkričio 9 dieną. Dėl kol kas nežinomų priežasčių neįsijungė zondo varikliai ir jis liko žemei artima orbita. Buvo planuota, kad zondas skris iki Marso palydovo Fobo, ant jo nusileis, surinks grunto pavyzdžius ir grąžins juos į Žemę tyrimams.

Šiuo metu specialistai negali pasakyti kiek dar laiko zondas išliks orbitoje. Jie mano, kad jis gali sudegti tankiuose atmosferos sluoksniuose kažkada nuo sausio pradžios iki vasario pabaigos. Kai kurie specialistai mano, kad zondas orbitoje gali išsilaikyti iki kovo. Specialistai dar nesutaria ar dar yra galimybių nukreipti zondą į Marsą – vienų teigimu, skrydžio į šią planetą langas užsidarė lapkričio 21 dieną, o kitais duomenimis jis užsivers gruodžio pradžioje.