Ketvirtadienį pasirodžiusiame žurnale "New England Journal of Medicine" rašoma, jog pavartoti tokį vaistą labai svarbu, nes kasmet diagnozuojama apie 200 tūkstančių prostatos vėžio atvejų.

Ypač daug tokių ligonių yra Jungtinėse Amerikos Valstijose, kur šiemet nuo prostatos vėžio mirė 31 tūkst. 500 vyrų - tokie skaičiai nustatyti atlikus mokslinį darbą, kurį iš dalies finansavo "Novartis" firma, gaminanti vaistą pamidronatą, kuris, pasirodo, ir yra toji stebuklingoji medžiaga, padedanti išvengti kaulų retėjimo.

Gauti duomenys įtikins daugelį, kad esama prostatos vėžio gydymo pašalinio efekto - retėjantys kaulai. Tačiau dabar žinoma ir kaip tokio kaulų retėjimo išvengti, sako Bostono ligoninės onkologas Dr. Metjus Smitas (Matthew Smith), vadovavęs minėtam darbui.

Jis tvirtina, kad besigydantys nuo prostatos vėžio vyrai turi susirūpinti savo kaulais, kaip tai daro menopauzę pasiekusios moterys. Būtina laikytis specialios dietos, organizmas turi gauti pakankamai kalcio, vitamino D, be to, reikia nuolat mankštintis.

"Mūsų atliktame darbe akivaizdžiai parodyta, kad laikantis mūsų taktikos pasiekiama tokių pat gerų ar net geresnių rezultatų, kaip ir siekiant išvengti moterų osteoporozės", - sako M.Smitas (Matthews Smith).

Tiriami buvo 47 vyrai, pirmą kartą susirgę vėžiu arba vėl atsinaujinus ligai. Vieniems androgenų kiekį mažino vaistas leuprolidas, kitiems - leuprolidas kartu su pamidronatu. Tik pirmuoju vaistu gydomų pacientų retėjo nugaros kaulai juosmens srityje, taip pat šlaunikauliai, ypač ties klubo sąnariu.

Tuo tarpu dar ir pamidronatu gydomi jautėsi geriau. "Vidutinis kaulų tankumas bet kurioje skeleto vietoje praktiškai nepakito, kai pacientai buvo gydomi ir leuprolidu, ir pamidronatu", - rašo mokslinio darbo autoriai.

Tokį efektą sąlygojo tai, kad pamidronatas priklauso bifosfonatų grupei. Šios grupės medžiagos lėtina kaulų irimą, vadinamą resorbcija, nes slopina osteoklastų veikimą. Osteoklastai yra veiksniai, graužiantys kaulą, kad būtų vietos naujiems kaulo audiniams. Paprastai tuo pačiu metu vyksta ir resorbcija, ir augimas, tačiau sumažėjus hormono testosterono (taip būna gydant nuo vėžio), resorbcija lenkia augimą. Taigi minėtame tyrime, pamidronatas užkirto kelią kaulo resorbcijai, aiškino autoriai.