Aruso universiteto fizikai dar neketina nieko paversti spinduliu ir siųsti į žvaigždėlaivį "Starship Enterprise", bet žurnale "Nature" paskelbtame straipsnyje jie teigia, jog dabar idėja akimirksniu perkelti daiktą iš vienos vietos į kitą nebeatrodo tokia fantastiška.

Jie nagrinėja paslaptingą kvantų susipynimo reiškinį, kai du ar daugiau elementarių dalelių susipina be jokio fizinio kontakto. Dar pats Albertas Einšteinas vadino jį "vaiduoklišku veiksmu per atstumą".

Supinta būsena tiktų kvantiniam skaičiavimui ir teleportacijai. Mokslininkai ir anksčiau yra gavę kelių atomų susipynimo būsenas, tačiau dabar danas Eugenas Polcikas ir jo bendradarbiai atliko tai lazerio šviesoje su labai dideliu skaičiumi atomų.

"Pirmą kartą pavyko supinti du makroskopinius medžiagos objektus", - aiškino E.Polcikas Reuters korespondentui. "Mes atlikome supynimą per atstumą, o tai reiškia, kad ir jūs, ir aš galime kartu turėti supintus objektus, kas svarbu norint įgyvendinti kvantinį ryšį, įskaitant kvantų teleportaciją", - tęsė toliau fizikas.

Pirmasis eksperimentas, pavadintas teleportacija, buvo atliktas 1998 metais Kalifornijos technologijos instituto mokslininkų, kurie sugebėjo skersai laboratorinio stendo teleportuoti šviesos pluoštą.

Vertindamas savo kolegų danų pasiekimą Insbruko universiteto fizikas Ignacijus Cirakas sako, jog dabar atsivers galimybės imtis realių kvantinio ryšio sistemų, teleportacijos ir kvantinių kompiuterių.

Austrų fizikas tiki, kad dabar reikia laukti naujų eksperimentų, kurie sukels "revoliuciją kvantinės informacijos srityje".