Melsvosios midijos, kurios paprastai gyvena šiltuose Prancūzijos ar JAV pakrančių vandenyse, rugpjūtį buvo rastos prie Norvegijos Svalbaro salyno, kur vanduo didžiąją metų dalį būna sukaustytas ledo.

"Klimatas greitai keičiasi, - sakė Geiras Jonsenas, profesorius iš Norvegijos. - Moliuskai - labai geras indikatorius, rodantis, kad klimatas tampa vis šiltesnis".

"Panašu, kad mūsų rastoms midijoms 2-3 metai, - sakė jis interviu "Reuters". - Apie tokius organizmus šiose vietose nebuvo pranešimų nuo pat vikingų laikų prieš tūkstantį metų, kai irgi buvo užfiksuotas atšilimas".

Jungtinių Tautų ekspertai sako, kad klimatas Arktyje greičiau negu kituose planetos regionuose šyla dėl atmosferos užteršimo anglies dioksido ir kitomis dujomis, sukeliančiomis vadinamąjį šiltnamio efektą.

Globalinį atšilimą rodo ir kiti gamtos reiškiniai. Skandinavijoje beržynai plečiasi šiaurės kryptimi, o kai kuriuose Kinijos rajonuose apsigyvena strazdai.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją