Atlikus tyrimus prokuratūra padarė išvadą, kad abiejų avarijų priežastis yra kosmoso pramonės darbuotojų aplaidumas bei „Roskosmos“ agentūros kontrolės stoka priimant sprendimus

Kaltininkų vardai bei jų kiekis neskelbiami, tačiau prokuratūra jau pasiūlė kaltininkus bausti drausminėmis ir finansinėmis baudomis, iš kaltų juridinių asmenų išieškoti kompensaciją valstybei už patirtus nuostolius. Taip pat prokuratūra pasiūlė taikyti baudžiamąją atsakomybę už avarijas kosmoso pramonės srityje, dėl kurių patirti rimti finansiniai nuostoliai.

„Ekspress-A4M“ buvo paleistas iš Baikonūro kosmodromo 2011 metų rugpjūčio 18 dieną. Prieš įsijungiant bloko „Briz-M“ penktajam greitinančiam varikliui su aparatu prapuolė ryšys. Numatytoje orbitoje palydovas nesurastas. Vidinio avarijos priežasčių tyrimo metu paaiškėjo, kad taip nutiko dėl programinės klaidos. Aparato kaina neskelbiama.

Tuo tarpu krovininis kosminis laivas „Progress M-12M“ iš to paties kosmodromo pakilo rugpjūčio 24 dieną. 325 skrydžio sekundę išsijungė trečiosios pakopos variklis ir pradėjo kristi į žemę kartu su neatsikabinusiu kosminiu laivu. Dėl to priekinė raketos dalis sudegė viršutiniuose artmosferos sluoksniuose. Specialiai „Roskosmos“ sušaukta komisija nusprendė, kad sutrikimas įvyko dėl nelaimingo atsitiktinumo – užsikimšo dujų generatorius.

Vėliau patikrinus „Sojuz“ trečiosios pakopos variklius (taip pat Kuru kosmodrome Prancūzijos Gvianoje) toje pačioje partijoje analogiškų trūkumų neaptikta. Vieno „Progress“ kosminio laivo kaina, neskaičiuojant nešančiosios raketos kainos ir iškėlimo kaštų, yra 650-700 mln. rublių (52-56 mln. litų).

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją