A. Billisui sausį mirus nuo plaučių vėžio, mokslininkai iš Šefildo (Jungtinė Karalystė) „Medico Legal“ centro pradėjo visų organų, išskyrus širdies, šalinimą pagal egiptiečių išmintį – per 6 cm ilgio pjūvį kairiame šone.

Organus šalinęs prof. Peteris Vanezis sakė: „Mane nustebino tai, kaip per tokią nedidelę ertmę galima ištraukti tiek daug – taip pat plaučius“.

A. Billiso kūnas buvo sterilizuotas alkoholiu ir apkrautas mažais lininiais maišeliais taip siekiant išsaugoti jo išvaizdą.

Kitas mumifikavimo etapas buvo kūno paviršiaus išdžiovinimas padengiant jį bičių vašku ir sezamo aliejumi, o vėliau kūnas buvo panardintas į sūraus vandens vonią.

Vandens šalinimui buvo reikalinga speciali egiptietiška druska, vadinama natronu.

„Be abejo, natrono vonios – sūraus tirpalo – idėja atrodo beprotiška. Vandens panaudojimas kūnui džiovinti prieštarauja intuicijai. Paaiškėjo, kad vienas iš svarbiausių reikalavimų yra smėlio maišelių išdėstymas taip, kad kūnas būtų nuolat panardintas“, - sakė archeologijos chemikas Stephenas Buckley.

Vėliau A. Billiso kūnas buvo išdžiovintas specialioje patalpoje, kurioje buvo rekonstruotos aukštos temperatūros ir mažo oro drėgnumo sąlygos, būdingos Egiptui.

Tuomet kūnas buvo apvyniotas lininiais tvarsčiais kad džiūtų toliau, taip apsaugant kūną nuo šviesos ir vabzdžių poveikio.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją