2011–2016 metais Lietuvos ir Šveicarijos valstybinių mokslo ir studijų institucijų tyrėjų konsorciumai galės vykdyti bendrus mokslinius tyrimus ir kartu organizuoti mokslo renginius, rašoma pranešime spaudai.

„Dvišalis susitarimas bus naudingas Lietuvos mokslui ne tik finansiškai, bet ir sudarys lietuviams mokslininkams galimybę bendradarbiaujant su šveicarais žengti dar vieną žingsnį į tarptautinę mokslinių tyrimų erdvę, – sako švietimo ir mokslo viceministrė Nerija Putinaitė. – Raginame mokslininkus atsivėrusiomis galimybėmis pasinaudoti kuo aktyviau.“

„Tikimės didelio mokslininkų aktyvumo, nes jau kurį laiką sulaukiame jų domėjimosi šia nauja iniciatyva. Lietuvos ir Šveicarijos institucijų ir mokslininkų bendradarbiavimas suteiks puikią progą Lietuvos mokslininkams sustiprinti savo gebėjimus, išplėtoti naujas idėjas ir kartu su partneriais pasiekti naujų mokslo rezultatų“, – teigia Lietuvos mokslo tarybos pirmininkas prof. Eugenijus Butkus.

Lietuvos Respublikos ir Šveicarijos Konfederacijos bendradarbiavimo programą „Moksliniai tyrimai ir plėtra“ įgyvendins Lietuvos mokslo taryba. Pagrindinę finansavimo dalį – 85 procentus – skiria Šveicarija, Lietuva prisidės finansuodama 15 procentų programos vertės.

Programa finansuos iki 3,5 metų trukmės bendrus mokslinių tyrimų projektus ir 1-3 renginius apimančius institucijų partnerystės projektus. Vienam mokslinių tyrimų projektui gali būti skirta iki 1 mln. Šveicarijos frankų (apie 2,8 mln. litų), institucinės partnerystės projektui – iki 50 tūkst. frankų (apie 140 tūkst. litų).

Programos tikslas – stiprinti abiejų šalių ryšius ir draugiškus santykius, skatinti produktyvų bendradarbiavimą mokslinių tyrimų ir plėtros srityje, gilinti žinias pasirinktose mokslinių tyrimų temose, skatinti tarpinstitucinį bendradarbiavimą taip prisidedant prie socialinės ir ekonominės Lietuvos pažangos.

Moksliniams tyrimams skiriamas finansavimas – tai dalis plačios Lietuvos ir Šveicarijos bendradarbiavimo programos, kuria siekiama mažinti ekonominius ir socialinius skirtumus išsiplėtusioje Europos Sąjungoje. Šiam tikslui per penkerius metus Lietuvai skiriama iš viso apie 200 mln. litų, arba apie 40 mln. litų kasmet.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją