Reumatoidinis artritas yra autoimuninė liga, kai imuninės ląstelės atakuoja paties organizmo audinius. Yra žinoma, kad para-fenilenediaminas, pagrindinė daugelio plaukų dažų sudėtinė dalis, kai kuriems žmonėms sukelia alerginius odos išbėrimus.

Tačiau imuninės sistemos ląstelės, kurios pernelyg aktyvios reumatoidinio artrito atveju, nėra tos pačios, kurios per daug aktyvios sukilus alergijai, pabrėžia reumatologijos profesorė Debora Symmons iš Mančesterio universiteto (Jungtinė Karalystė).

Linčopingo universiteto (Švedija) mokslininkų grupė spėja, kad plaukų dažuose esantys chemikalai kažkokiu būdu pažeidžia žmogaus imuninę sistemą, tuo sukeldami reumatoidinį artritą.

Nuolatiniai plaukų dažai jau ir anksčiau buvo siejami su padidėjusia kai kurių ligų tikimybe. Pavyzdžiui, šiais metais Pietų Kalifornijos universitete (JAV) tyrinėtojai atrado, kad moterys, naudojančios nuolatinius plaukų dažus, gali padvigubinti ar net patrigubinti riziką susirgti šlapimo pūslės vėžiu. Didžiausia tikimybė susirgti nustatyta moterims, kurios plaukus dažo kiekvieną mėnesį bent 15 metų.

Švedų mokslininkai tyrimui panaudojo duomenis apie 422 sergančiuosius reumatoidiniu artritu, kurie buvo užregistruoti universiteto ligoninėje 1980-1995 metais.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją