Karščiai ir potvyniai, remiantis ataskaita, gali padažnėti, sukeldami sveikatos pablogėjimų pagyvenusiems ir neįgaliems žmonėms.

Trys ketvirtadaliai Šveicarijos Alpių ledynų, EAA prognozėmis, gali ištirpti iki 2050 metų.

"Šiame pranešime atsižvelgiama į daugybę įrodymų, kad jau vyksta dideli klimato pokyčiai ir kad tai žmonėms bei Europos ekologijos sistemoms turi didžiulių padarinių, kurie reikalauja didelių ekonominių išlaidų", - pažymėjo pranešime EAA vykdomoji direktorė Jacqueline McGlade (Žaklin Makgleid).

Dešimtajame dešimtmetyje vidutinis metinis gamtos kataklizmų skaičius padidėjo dvigubai, palyginti su ankstesniu dešimtmečiu, ir tai atsieina ekonomikai maždaug 11 mlrd. dolerių per metus, sakoma ataskaitoje, pirmajame šios Europos Sąjungos žinybos tyrime globalinio atšilimo Europoje klausimais.

"Vertinimai rodo, kad iki 2080 metų šaltos žiemos gali išnykti beveik visiškai, o karštos vasaros, sausra, liūtys arba kruša gali dar labiau padažnėti", - nurodoma pranešime.

Dėl klimato pokyčių gali padažnėti potvyniai ir sausros, tokios, kaip buvo Europoje pernai, padarydamos nemažą žalą žemės ūkio pasėliams.

Potvyniai, kilę 2001 metais vienuolikoje Europos šalių, nusinešė maždaug 80 žmonių gyvybes, o dėl neregėtų karščių pernai Europos vakaruose ir pietuose mirė daugiau kaip 20 tūkst. žmonių.

EAA tyrimų rezultatai sutampa su JAV mokslininkų išvadomis, paskelbtomis praėjusią savaitę. Pagal jas, dėl globalinio atšilimo Žemėje karščiai gali padažnėti, o jau dabar tokie saulės kepinami kraštai kaip JAV vidurio vakarai ir Europos Viduržemio jūros pakrantė, nuo jų kentės dar labiau.

Anglies dvideginio dujos, sukeliančių šiltnamio efektą, dabar daugiausia susikaupusios aukščiausiame per pastaruosius 420 tūkst. metų žemutinės atmosferos lygyje ir jų yra 34 proc. daugiau nei buvo iki pramonės revoliucijos, nurodo EAA.

Kaip pažymima pranešime, temperatūra Europoje per pastarąjį 100 metų pakilo vidutiniškai 0,95 laipsnio Celsijaus. Manoma, kad šiame šimtmetyje ji pakils dar nuo 2,0 iki 6,3 laipsnio dėl daugiau išmetamų dujų.

Apskritai pasaulyje praėjusį šimtmetį temperatūra pakilo nuo 0,2 iki 0,7 laipsnio, o šiame šimtmetyje numatoma, kad ji pakils nuo 1,4 iki 5,8 laipsnio.

Kaip teigia tyrėjai, ledynai aštuoniuose iš devynių Europos regionų dabar yra žemiausiame pagal užimamą plotą ir apimtį lygyje per 5 tūkst. metų.

Mokslininkai prognozuoja, kad šiame šimtmetyje Europoje jūros lygis kils 2-4 kartus sparčiau nei praėjusiame ir kels grėsmę žemumų šalims, tokioms kaip Nyderlandai, kur pusė gyventojų gyvena žemiau jūros lygio.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją