Šiuo metu turimais tiksliausiais vertinimais, visatos amžius yra 13,7 mlrd. metų.

Paukščių tako amžių ESO astronomai nustatė pagal rutulinių žvaigždžių spiečiaus NGC6397, esančio Pietų dangaus pusrutulyje Aukuro žvaigždyne už 7,2 tūkst. šviesmečių, stebėjimus. Bet šios tolimosios saulės negali būti pirmosios Paukščių tako žvaigždės, nes jose jau yra cheminių elementų, negalėjusių atsirasti per Didįjį sprogimą.

Jie turėjo atsirasti tik per kitų žvaigždžių sprogimus. Kada mūsų galaktikoje atsirado ši pirmoji, seniai dingusi, žvaigždžių karta, iki šiol nebuvo žinoma.

Astronomai dabar išmatavo berilio kiekį santykinai mažai išsivysčiusiose žvaigždžių spiečiaus žvaigždėse. Berilis susidaro, kai sunkieji atomų branduoliai per supernovos sprogimą yra sviedžiami per erdvę ir susiduria su lengvaisiais branduoliais.

Žvaigždėse rastas berilis turėjo sodrintis dar jauname Paukščių take apie 200 mln. metų. Todėl atitinkamai šio laikotarpio pradžioje Paukščių take jau turėjo kaip supernovos susprogti pirmosios, dar labai trumpaamžės, žvaigždės.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją