Taip pat mokslininkai pirmą kartą parodė, kad kanabinoidai blokuoja šį junginį ir organizmuose žmonių su agresyviausia smegenų vėžio atmaina (glioblastoma multiforme).

To paties universiteto mokslininkė Cristina Blázquez (Kristina Blaskez)pabrėžia, kad tyrimo rezultatai yra išankstiniai. „Tačiau tai geras taškas pradėti ir tęsti darbą“, sakė C.Blázquez.

„Kanabinoidas stabdo angiogenezės procesą – jei auglyje nevyksta angiogenezė, jis neauga. Taigi jei iš vienos pusės galima aktyvinti angiogenezę, o iš kitos pusės naikinti auglio ląsteles, tuomet įmanoma galvoti apie vėžio gydymo būdą“, sakė C.Blázquez.

„Tyrimas išaiškino naują esminį junginį tokiems priešvėžiniams vaistams, kurių tikslas yra riboti auglio aprūpinimą krauju“, sakė D.Britanijos Vėžio tyrimų klinikinių programų vadovas Richardas Sullivanas (Ričardas Salivanas).

Mokslininkai junginio 9-tetrahidrokanabinolio poveikį tyrė su 30 pelių. Jie išsiaiškino, kad kanapių ekstraktas stabdo ekspresiją keleto genų, susijusių su gamyba junginio, vadinamo kraujagyslių endotelio augimo faktoriumi (vascular endothelial growth factor - VEGF).

VEGF yra labai svarbus komponentas, būtinas naujoms kraujagyslėms susidaryti. Be jo augliai negalėtų užsiauginti tinklo kraujagyslių, tiekiančių maisto medžiagas. Kanabinoidas pelių organizmuose smarkiai sumažino VEGF aktyvumą. Tokių pačių rezultatų sulaukta išbandžius ekstraktą ir su 2 smegenų vėžiu sergančiais žmonėmis.

Tyrimo vykdytojai mano, kad preparatas veikė didindamas riebalų molekulių keramidų aktyvumą, nes kanabinoidų savybę blokuoti VEGF mažino keramidų inhibitoriai.

„Pastebėjome, kad pelių smegenų augliai buvo mažesni ir šiek tiek blyškesni. Panašu, kad preparatas veikia, tačiau tai dar labai ankstyva tyrimų fazė“, sakė C.Blázquez. Augliai buvo blyškesni dėl to, kad gydant kanabinoidais sutriko jų aprūpinimas krauju.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)