Planeta tikriausiai yra per karšta, kad joje būtų šviesą atspindinčių debesų, kokius matome savo Saulės sistemoje, tačiau ir tai nepaaiškina tokio planetos tamsumo.

Tyrimas bus publikuojamas leidinyje „Monthly Notices of the Royal Astronomical Society“.

Planeta pavadinta TrES-2b, nes pirmą kartą 2006 metais ji buvo pastebėta vykdant programą Trans-Atlantic Exoplanet Survey. Nuo mūsų planeta nutolusi maždaug 750 šviesmečių atstumu Drakono žvaigždyno kryptimi.

Planetą gali stebėti ir „Kepler“ kosminis teleskopas, kurio pagrindinė paskirtis yra ieškoti egzoplanetų itin jautriais instrumentais matuojant žvaigždžių šviesumo pokyčius, pastebimus tuomet, kai priešais juos praskrenda planetos.

Harvardo universiteto (JAV) Astrofizikos centro mokslininkas Davidas Kippingas kartu su Princetono universiteto (JAV) mokslininku Davidu Spiegeliu, analizuodami pirmųjų keturių „Kepler“ darbo mėnesių duomenis, matavo šviesą, skleidžiamą pačios TrES-2b planetos.

Jie išmatavo šviesą, atkeliaujančią iš planetos „tamsiosios pusės“, kai planeta yra tiesiai tarp savo žvaigždės ir teleskopo. Šios šviesos kiekis buvo palygintas su planetos šviesa iš „dieninės pusės“, vos šiai pasislepiant už savo žvaigždės, kuomet palydovas mato planetą apšviestą.

Pagal skirtumą tarp šviesos kiekio galima išmatuoti kiek šviesos planeta atspindi (jos albedo).

Mūsų Saulės sistemoje Jupiterio albedo dėl debesų yra 52 proc., Žemės – apie 37 procentai. Tačiau panašu, kad TrES-2b atspindi mažiau nei 1 proc. savo žvaigždės šviesos.

„Šis albedo yra mažesnis nei juodų akrilinių dažų ar anglies – tai keista“, sakė D. Kippingas.

Paaiškinti tokį reiškinį gali būti gana paprasta – tikriausiai planetoje yra per daug karšta, kad joje išsilaikytų šviesą atspindintis debesų sluoksnis.

Tačiau, pasak D. Kippingo ir D. Spiegelio, netgi tai nepaaiškina dėl ko TrES-2b yra toks tamsus pasaulis. Tai nėra vien nesugebėjimas atspindėti šviesos – kažkas tą šviesą turėtų absorbuoti.

„Siūloma idėja, kad šiomis savybėmis pasižymi tokie junginiai, kaip dujinis natris ir titano dioksidas. Nors įmanoma, kad planetoje yra gausybė šių medžiagų, turbūt labiau tikėtina, kad planetoje vyksta kažkokie egzotiški cheminiai procesai, su kuriais dar niekada nebuvome susidūrę“, sakė D. Kippingas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją