"Specialistų duomenimis kosminis aparatas pirmą kartą sėkmingai įveikė 600 kilometrų perigėjų - mažiausią atstumą elipsinėje orbitoje tarp kosminio aparato ir Žemės", - sakoma pranešime, paskelbtame "Roskosmos" tinklalapyje.

"Tai pakankamai sudėtinga ir svarbi operacija. Jos sudėtingumas yra tas, kad procesas vyksta toje zonoje, kurioje nėra kosminio aparato ryšio su antenų kompleksu Žemėje, ir mes negalime operatyviai sekti palydovo būklės", - pranešime cituojami S.Lavočkino mokslinio gamybinio susivienijimo vadovo pavaduotojo Aleksandro Širšakovo žodžiai.

Be to, paaiškino jis, "šioje orbitos dalyje yra pakankamai stiprios radiacinės zonos, ir radiacija stipriai veikia aparatūrą".

"Tačiau mūsų kosminis aparatas sėkmingai susidorojo su šia užduotimi ir praskriejo perigėjų", - sakė A.Širšakovas.

Kosminis aparatas "Spektr R" tyrinės galaktikas, juodąsias skyles ir kitus Visatos objektus, taip pat Saulės vėją ir magnetinius laukus.

Kosminis radijo teleskopas sudarytas iš priimančios parabolinės antenos su aparatūra, kuris sustiprins, priims, modifikuos ir perduos mokslinę informaciją į žemę. Antenos reflektorių sudaro centrinis veidrodis ir 27 iš anglies pluošto pagaminti „vainiklapiai“, sudarantys 10 metrų skersmens anteną.