Anksčiau buvo manoma, kad dėl kompanijos žiovauti gali tik žmogus. Pasak biologų, naujasis atradimas verčia kitomis akimis pažvelgti į šių primatų protinius gebėjimus.

Eksperimentus atlikę Kioto primatologijos universiteto ir Škotijos Sterlingo universiteto mokslininkai šešioms beždžionėms rodė vaizdajuostę su žiovaujančiomis gentainėmis, į kurias žiūrėdamos ir tos ėmė žiovauti.

Tyrimo autoriai tvirtina, kad "užsikrečiant žiovuliu demonstruojamas gebėjimas užjausti artimą". Pasak japonų mokslininkams vadovavusio profesoriaus, šis bandymas įrodo, kad "šimpanzės apdovanotos pakankamai aukštu intelektu, kuris įgalina priešpastatyti save kitiems, suprasti ir priimti svetimą nuomonę".

Analogiški bandymai su žmonėmis parodė, kad žiovuliu "užsikrečiama" maždaug 42-50 proc. atvejų. Taip pat paaiškėjo, kad tai neveikia jaunesnių kaip 4 metų vaikų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją