Pagal gautus rezultatus mokslininkai sukūrė tobulą „grobį“ kraujo ištroškusiems vabzdžiams – atvirose erdvėse statomą kraujasiurbių gaudyklę – bei nešiojamąjį repelentą. Unikali uodų gaudyklių technologija buvo sukurta remiantis mokslinių tyrimų duomenimis, kurių rezultatai atskleidė, kas labiausiai vilioja kraujasiurbius vabzdžius.

Pasirodo, uodus ypač traukia žmogaus kūno šiluma, prakaito kvapas bei iškvepiamas anglies dvideginis. Uodų gaudyklių kūrimo metu buvo atsižvelgta į visus šiuos veiksnius ir sukurtas prietaisas, kuriam uodai nesugeba atsispirti. Nuo propano dujų baliono veikiantis įrenginys, į kurį įdėta masalo tabletė, skleidžia žmogui būdingą temperatūrą, žmogaus prakaitą imituojantį kvapą, išskiria nedidelį anglies dvideginio kiekį (kokį iškvepiame kvėpuodami) ir gali veikti visą parą. Siekiant geresnio rezultato, šiuose prietaisuose taip pat įrengti ultravioletinės šviesos šaltiniai.

Uodų patelei (kraują siurbia tik patelės) susiviliojus ir priskridus arčiau gaudyklės, vabzdys į prietaiso vidų įtraukiamas vakuumo ir, nebegalėdamas iš jo ištrūkti, žūva. Kraujasiurbių sugavimo tikimybę padidina ir kontrastingas, žolę imituojantis, lipnus popierius, kuriuo apklijuota viršutinė prietaiso dalis. Gaudyklei veikiant, į ją nuolatos pakliūna „grobio“ ieškančios, veistis pasirengusios uodų patelės, todėl prietaiso veikimo zonoje esanti uodų populiacija nuolat mažėja, kol galiausiai beveik visai išnyksta. Žinoma, šiam rezultatui pasiekti reikia laiko ir kantrybės. Gaudyklė efektyvi 1500-5000 kv. m teritorijoje (priklausomai nuo gaudyklės tipo), kitaip tariant – uodus galėtų išgaudyti visame futbolo stadione.

Siekdami ištirti gaudyklės efektyvumą Škotijos mokslininkai atliko eksperimentą. Rezultatai pribloškė: per 5 dienas keturiomis „Predator Dynamic“ gaudyklėmis buvo sugauta ir sunaikinta 3,3 mln. kraujasiurbių. Įdomu ir tai, jog jau dabar šios gaudyklės yra prieinamos rinkoje, įskaitant ir Lietuvą.

Pasirodo, uodai kenkia ne tik poilsiaujantiems ar daug gamtoje dirbantiems gyventojams. Jie yra ir specialiųjų žvalgybų siaubas – vykdant užduotis pelkėtose ar kitose kraujasiurbių gausiai apgyvendintose vietovėse kariškiai anksčiau kęsdavo įkandimus, nes plekšėti ir muistytis specialių užduočių metu būtų neprofesionalu. Tačiau išeitį rado JAV mokslininkai – sukūrė vieną efektyviausių kraujasiurbius atbaidantį prietaisą repelentą „Thermacell“. Tai nedidelis, telefono ragelio dydžio prietaisas, atbaidantis iki 98 % kraujasiurbių mašalų.

Priemonės efektyvumu įsitikinę JAV specialiųjų pajėgų kariškiai jau ne vienerius metus jį naudoja pratybų zonose ir užduočių metu. Repelentas uodus atbaido apie 4,5 m spinduliu arba 20 kv. m plote. Prietaiso technologija paprasta: dujų balionėlis kaitina repelento juostelę, kuri skleidžia žmogui nepavojingą, bet kraujasiurbių vabzdžių nemėgiamą medžiagą.

Medžiotojams sukurtas ir „žemės kvapo“ repelentas, kuris padeda užgožti žmogaus kvapą ir likti neužuodžiamiems žvėrims. Prietaisas taip pat yra pripažintas ir JAV Gamtos apsaugos agentūros EPA (USA Environmental Protection Agency), kuri technologiją įregistravo kaip saugią apsisaugojimo nuo uodų priemonę. EPA repelentą siūlo kaip alternatyvą įvairiems ant odos naudojamiems sveikatai pavojingiems losjonams bei purškalams, kurių sudėtyje yra žmogaus organizmui kenksmingo dirbtinio chemikalo DEET. Šiemet prietaisas „Thermacell“ pasirodė ir Lietuvoje. Šių uodus gaudančių ir nuo uodų apsaugančių technologijų gamintojus Lietuvoje atstovauja bendrovė „Antagvė“.