Tyrimo autoriai tvirtina įrodę, kad jeigu vyrų veidai platesni vertinant pagal veido pločio ir ilgio santykį (width-to-height ratio, WHR), tuomet tikimybė, kad jie bus sukčiai ir melagiai, bus didesnė. Skeptikai argumentuoja, kad pateikti įrodymai yra per silpni tokiam rimtam teiginiui patvirtinti, ypač įvertinus, kad išvados gali pakenkti milijonų vyrų, kurių veidai patenka į „itin plačių“ kategoriją, reputacijai.

„Pagal mūsų duomenis, didelis WHR santykis yra didesnis nei 1,90, paprastai – nuo 1,90 iki 2,08“, aiškina tyrimo autorius Michaelas Haselhuhnas iš Viskonsino-Milvokio universiteto (JAV). Istoriniai platesnių veidų pavyzdžiai yra Johnas F. Kennedy (WHR 2,15) ir Richardas Nixonas (2,02). Siaurų veidų, kuomet WHR nesiekia 1,70, „savininkai“ buvo Johnas Lennonas (1,63) ir Williamas Shakespeare'as (1,44).

M. Haselhuhnas pagal universitetui pateiktus dokumentus išmatavo 192 vyriškos ir moteriškos lyties studentų veidų WHR. Tuomet jis atsitiktiniu būdu suporavo studentus kad šie elektroniniu paštu derėtųsi dėl tariamo nekilnojamo turto sandorio. „Pardavėjui“ buvo nurodyta neparduoti sklypo jeigu jame būtų planuojama vystyti komercinės paskirties objektus, o „Pirkėjas“ buvo įpareigotas pirkti sklypą viešbučiui statyti, taigi, derybų metu atsirado erdvės apgavystėms. Rezultatai parodė, kad tikimybė, jog melavusiųjų vyrų veidas bus platus, yra tris kartus didesnė.

Claremont Graduate universiteto (JAV) mokslininkas Paulas Zakas tvirtina, kad šie skaičiai ne viską pasako. Derybų metu melavo tik 18 iš 192 studentų, iš visų 115 tyrime dalyvavusių vyrų melavo tik 13. „Kam tiek triukšmaujama dėl 11 proc. vyrų?“, piktinasi mokslininkas. Pasak jo, esant tokiems mažiems skaičiams nustatytas ryšys gali būti visiškai atsitiktinis.

Pasak M. Haselhuhno, šie skaičiai, nors ir nedideli, yra „aiškūs ir įdomūs“, o jo analizės rezultatai nurodo, jog jie yra statistiškai patikimi.

M. Haselhuhnas teigia, kad tyrimo rezultatai, suderinus juos su kitais rezultatais, kuriuos gavo jo kolegos, atlikę naują tyrimą, patvirtino jo tikrinamą hipotezę, jog platesnis veidas koreliuoja su aukštesniu testosterono lygiu ir polinkiu dominuoti. „Dėl išteklių konkuruojant su kitais vyrais veido platumas yra stiprus agresyvaus, savanaudiško elgesio ženklas“, tvirtina mokslininkas. Tai reiškia, kad kiti žmonės nusileidžia „plačiaveidžiams“ suteikdami jiems daugiau galios ir galimybių jais piktnaudžiauti neetišku elgesiu.

Tačiau net ir ši hipotezė neįtikina P. Zako. „Dominuojantiems vyrams tikslo sukčiauti yra kaip tik mažiau, nes jie vadovauja, geriausiai atrodo, o jų moterys yra pačios patraukliausios“, sakė oponentas.

Tuo tarpu Londono universiteto koledžo (Jungtinė Karalystė) atstovas Chrisas Frithas teigia, kad ir anksčiau būta mokslinių darbų rezultatų, panašių į paskelbtuosius M. Haselhuhno. Nepaisant prieštaringos išvados, „Aš jos neniekinčiau“, sakė C. Frithas. Jo paties vadovaujama mokslininkų grupė ankstesniais eksperimentais nustatė, kad vyrai platesniais veidais yra labiau linkę pasinaudoti kitų žmonių pasitikėjimu, o kiti žmonės jais pasitikėjo mažiau. Panašius rezultatus pateikė ir St. Andrews universiteto (Jungtinė Karalystė) mokslininkai Dave'as Perrettas ir Mike'as Stirratas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją