Atradimą specializuotame žurnale "Nature" praėjusią savaitę paskelbė vieno Brazilijos universiteto mokslininkas Paulo Mazzafera (Paulas Macafera).

Mažai kofeino turinti arabikos rūšis nėra auginama siekiant kavos pupeles parduoti, tad mokslininkas teigė nežinąs jos derlingumo. Tačiau jei šis derlingumas yra pakankamas komerciniu požiūriu, po 5-6 metų mažai kofeino turinti kava gali pasirodyti rinkoje.

"Nors ir sveikiname atradimą, kad Etiopijoje yra kofeino neturinčios kavos krūmų, mokslininko pasipūtimas paskelbiant tai pasauliui be Etiopijos institucijų žinios yra neprofesionalus ir nesąžiningas, - naujienų agentūrai "Reuters" sakė Etiopijos kavos eksportuotojų asociacijos (ECEA) prezidentas Hailue Gebre Hiwot (Hailuė Gebrė Hivotas). - Augalas priklauso Etiopijai. Prieš tokį pranešimą, tarsi augalas priklausytų Brazilijai, mokslininkas visų pirma turėjo informuoti Etiopijos institucijas".

H.G.Hiwotas taip pat paragino mokslininką paaiškinti, kaip jis sugebėjo paimti 6 tūkst. kavos pavyzdžių, surinktų Etiopijos miškuose devintąjį praėjusio amžiaus dešimtmetį.

"Norime žinoti, kas ir kokiomis sąlygomis leido mokslininkui paimti 6 tūkst. tokių retų augalų pavyzdžių, - teigė ECEA prezidentas. - Jei tokie dokumentai nebus pateikti, tai gali būti laikoma sukčiavimu, o mokslininkui gali grėsti kaltinimai dėl neteisėto Etiopijos nuosavybės paėmimo".

Šiuo metu mažai kofeino turinti kava sudaro apie 10 proc. visos pasaulyje suvartojamos kavos. Tačiau mažinant šį kiekį dirbtiniu būdu kava praranda dalį skonio ir kvapo.

Visame pasaulyje auginami kavos krūmai atsirado ūkanotose ir miškais apaugusiose Pietvakarių Etiopijos aukštumose. Manoma, kad šis Kafa vadinamas regionas davė pavadinimą ir populiariajam augalui.

Somalio pusiasalyje esanti šalis yra didžiausia Afrikoje kavos augintoja, kasmet pagaminanti 250-300 tūkst. tonų kavos pupelių, kurių didžioji dalis yra suvartojamos pačioje Etiopijoje.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją